Zbog ‘kancerogenog’ Roundupa Bayer krenuo u akciju lobiranja po SAD-u

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2024. u 12:52
Oko 50.000 slučajeva podnesenih zbog Roundupa u SAD-u i dalje je neriješeno/REUTERS

Iako je Bayer dobio mnoge Roundup slučajeve, uključujući onaj u Arkansasu prošlog tjedna, također je izgubio nekoliko.

Bayer, njemački koncern, pokrenuo je lobističku kampanju diljem saveznih država u SAD-u s ciljem da ih nagovori da donesu zakone koji bi im značajno smanjio financijski teret i uklonio pravne rizike povezane s optužbama oko kancerogenosti njihovog herbicida, Roundupa, piše Financial Times.

Bayerovi lobisti traže da lokalna zakonodavna tijela donesu zakone koji bi potvrdili primat saveznih zakona o označavanju Roundupa, što je ključna točka spora u slučajevima koji se vode diljem SAD-a. U nizu sudskih pobjeda, odvjetnici tužitelja tvrdili su da Roundupove oznake upozorenja ne zadovoljavaju državne zahtjeve i da ih savezni zakon ne zabranjuje.

Bayer je prethodno ukazao na činjenicu da je Agencija za zaštitu okoliša SAD-a, koja regulira sredstva za uništavanje korova i njihovo označavanje, presudila da je Roundup siguran i odobrila njegovo označavanje.

Bayer želi što bezbolnije okončati sudske sporove, u koje je upao nakon što Roundap postao dio Bayerovog portfelja a poslije kontroverznog preuzimanja poslovanja Monsanta za 63 milijarde dolara još 2016. Bayer je 2020. postigao nagodbu od 10,9 milijardi dolara zbog potraživanja i izdvojio još 4,5 milijardi dolara godinu dana kasnije.

Iako je Bayer dobio mnoge Roundup slučajeve, uključujući onaj u Arkansasu prošlog tjedna, također je izgubio nekoliko. Oko 50.000 slučajeva podnesenih zbog Roundupa i dalje je neriješeno.

Inače, Bayer je nedavno rekao da će smanjiti svoju dividendu za 95 posto ove godine. Usto postoji mogućnost razdvajanja grupe kako bi se preokrenuo pad Bayerovih dionica od 50 posto u proteklih 12 mjeseci. 

Komentirajte prvi

New Report

Close