Zakonom protiv pohlepe i pretjeranih cijena hrane, lijekova i stanovanja

Autor: Tanja Ivančić , 19. kolovoz 2024. u 13:23
Foto: Reuters

Predsjednički kandidati naklonost birača traže ekonomskim politikama

Zahuktava se predsjednička kampanja u Sjedinjenim Državama, a suparnici Kamala Harris, demokratska kandidatkinja i aktualna potpredsjednica i Donald Trump, republikanski kandidat i bivši američki predsjednik, žestoko se bore za naklonost srednje klase. Ekonomske politike glavne su alati s kojima žele i vjeruju da će osvojiti glasače. Inflacija je prošlog mjeseca usporila na najnižu razinu od početka 2021., objavilo je u srijedu Ministarstvo rada. Cijene su porasle po godišnjoj stopi od 2,9 posto, približavajući se Fedovom cilju od dva posto. Ipak, visoke cijene namirnica i robe široke potrošnje ostaju znatno iznad razina od prije pandemije. Stoga nije čudno da je ekonomija i dalje glavna briga američkih birača, koji republikance općenito vide kao bolje gospodare, piše Reuters.

Pretjerane cijene mesa

Kamala Harris, ne bi li pridobila upravo srednju klasu, planira predložiti prvu saveznu zabranu “podizanja cijena u industriji hrane i prehrambenih proizvoda”, objavila su iz njezine kampanja. “Postoji velika razlika između poštenih cijena na konkurentnim tržištima i pretjeranih cijena koje nisu povezane s troškovima poslovanja”, navodi se u priopćenju kampanje Kamale Harris te dodaju kako “Amerikanci mogu vidjeti tu razliku na svojim računima za hranu.”

Predložena zabrana dio je šire platforme ekonomske politike demokratske predsjednička kandidatkinje. Usto u sklopu predloženog jest i povećani nadzor nad potencijalnim spajanjima velikih supermarketa i proizvođača hrane “posebno zbog rizika da bi predloženo spajanje podiglo cijene namirnica za potrošače”, smatraju u demokratskom taboru. Ovaj paket regulatornih prijedloga jedan je od najranijih pokušaja kampanje Kamale Harris da ocrta ekonomsku platformu koja je neovisna o programu predsjednika Joea Bidena, prenosi Reuters. Prije negoli što je Biden iznenada odustao od utrke u srpnju i podržao Kamalu Harris, proveo je više od godinu dana u kampanji okrivljujući korporativnu pohlepu kao krivce visokih potrošačkih cijena. Plan Kamale Harris još uvijek čvrsto stoji unutar cjelokupnog Bidenovog pristupa regulaciji, koji je dao prednost zaštiti potrošača u nizu industrija i blokiranje nekoliko velikih korporativnih spajanja, prenosi CNBC. Za kampanju K. Harris “visoke cijene mesa uzrokovale su velik dio viših računa Amerikanaca za namirnice, čak i dok su tvrtke za preradu mesa bilježile rekordne profite nakon pandemije”, navodi se u priopćenje njezine kampanje.

Ekonomski program demokratske predsjedničke kandidatkinje Kamale Harris uz snižavanje troškova namirnica, usredotočit će se na cijene stanovanja i zdravstvene zaštite, jačanje poreznih olakšica za djecu. Kamala Harris će također isticati razlike s Trumpom u vezi s poreznom politikom i carinama te će održati Bidenovo obećanje da neće povećavati poreze onima koji zarađuju 400.000 dolara ili manje godišnje, rekli su savjetnici.

Porezi kao mamac

Trump je smanjio korporativnu poreznu stopu s 35% na 21% i uveo druge porezne olakšice koje istječu sljedeće godine. Trump je obećao da će porezne olakšice učiniti trajnima i predložio nove carine na uvoz, što Harris odbacuje. Trumpova kampanja je u srijedu povezala Harris s Bidenovim ekonomskim rezultatima. Donald Trump, usto, u nedavnom je govoru o ekonomskoj politici, okrivio je K. Harris za visoke cijene robe široke potrošnje. Gotovo mjesec dana svoje kampanje, Kamala Harris je već izbrisala Trumpovo vodstvo nad Bidenom u nacionalnim anketama i anketama u različitim državama. Ali Trump i dalje zadržava svoju dugogodišnju prednost nad demokratima kada je riječ o tome za kojeg kandidata glasači vjeruju da bi bio najbolji za gospodarstvo, piše Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close