Zajedničke vojne tvrtke BiH i Srbije

Autor: Poslovni dnevnik , 19. svibanj 2015. u 21:59
Vojne industrije BiH i Srbije posljednjih godina bilježe odlične izvozne rezultate

Udruživanje proizvođača.

Bosna i Hercegovina i Srbija razmatraju mogućnost osnivanja zajedničkih poduzeća u vojnoj industriji, kao i ujedinjavanja elektroenergetskih kapaciteta, te zajedničkog nastupa u turizmu, rekao je Rasim Ljajić, srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ljajić je nakon susreta u Beogradu s Mirkom Šarovićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao da je razgovarano o suradnji u vojnoj industriji, putem zajedničkog nastupa na trećim tržištima ili osnivanja zajedničkih poduzeća. Prema Ljajićevim riječima, bilo je riječi i o ujedinjavanju elektroenergetskih potencijala i kapaciteta Srbije i BiH, uključujući i Crnu Goru, budući da se dvije trećine ugljena koji se koristi za proizvodnju električne energije proizvodi u Srbiji, a dvije trećine hidropotencijala se nalazi u BiH.

"Ujedinjavanje tih potencijala podiglo bi kapacitete i jedne i druge zemlje", rekao je Ljajić. BiH je treće izvozno tržište za Srbiju, a robna razmjena između dvije države iznosi 1,4 milijarde eura, što prema očekivanjima s obje strane, brzo može dosegnuti dvije milijarde eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close