Drugo najveće gospodarstvo na svijetu stvorilo novu radnički klasu nazvanu ‘djeca trulih repova’

Autor: Ana Blašković , 22. kolovoz 2024. u 12:20
Foto: Shutterstock

Stopa nezaposlenosti za otprilike 100 milijuna mladih u dobi od 16 do 24 godine po prvi put je u travnju prošle godine nadmašila 20 posto.

Sve veća nezaposlenost u Kini pred diplomirane studente stavlja teške izbore: prihvatiti slabiji plaćeni posao za svoje obrazovanje ili tražiti pomoć od umirovljenih roditelja što je u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu stvorilo novu radničku klasu nazvanu “djeca trulih repova” (rotten-tail kids). Izraz je postao viralan na društvenim mrežama, povlačeći paralele s krilaticom “trule zgrade” (rotten-tail buildings) koji se koristi za desetke milijuna nedovršenih stanova koji su postali kineska stvarnost od izbijanja nekretninske krize 2021. godine, objavio je Reuters.

Ove godine rekordan broj diplomanata traži posao, no tržište rada je i dalje pod pritiskom posljedica pandemije Covida-19, kao i jačanja regluativnog stiska vlasti nad financijskim, tehnološkim i obrazovnim sektorom u zemlji.

Petina bez posla

Stopa nezaposlenosti za otprilike 100 milijuna mladih u dobi od 16 do 24 godine po prvi put je u travnju prošle godine nadmašila 20 posto. Kada je lanjskog lipnja nezaposlenost mladih dosegnula rekord svih vremena od 21,3 posto, kineske vlasti iznenada su obustavile objavu podataka da bi iznova procijenili podatke. Ipak, godinu dana kasnije nezaposlenost mladih ostaje gorući problem sa stopom koja je u srpnju iznosila 17,1 posto, pri čemu je novih 11,79 milijuna studenata diplomiralo ovog ljeta.

Predsjednik Xi Jinping više je puta istaknuo da zapošljavanje mladih ostaje prioritet. Vlada je pozvala na više kanala za pristup mladih potencijalnim poslodavcima, poput sajmova poslova, te pokrenula politike podrške kako bi se potaknulo zapošljavanje. “Za mnoge kineske studente koji su završili fakultet, bolji izgledi za posao, uzlazna društvena mobilnost, “sunčaniji” životni izgledi, sve što je nekoć obećavala fakultetska diploma, postaju sve nedostižni”, rekao je asistent sociologije na Sveučilištu Michigan Yun Zhou. Dio nezaposlenih mladih vratio se u svoj rodni grad kako bi bili “djeca s punim radnim vremenom”, oslanjajući se na mirovinu i ušteđevinu svojih roditelja.

Pošteđeni nisu ni postdiplomci. Nakon što su proveli godine penjući se na iznimno konkurentnoj akademskoj ljestvici, “djeca trulih repova” odjednom otkrivaju da im kvalifikacije ne osiguravaju posao u današnjem gospodarstvu. No, mogućnosti su im ograničene. Ili mogu smanjiti svoja očekivanja za najbolje plaćene poslove ili tražiti bilo kakav posao kako bi spojili kraj s krajem. Neki su se okrenuli i kriminalu.

Upisni kapaciteti

Nezaposlenost među diplomiranim studentima nije bez presedana. Kina je 1999. dramatično povećala upisni kapacitet na sveučilištima u pokušaju da proizvede bolje obrazovanu radnu snagu koja će potaknuti brzorastuću ekonomiju. Ponuda diplomiranih studenata nastavila je premašivati ​​broj radnih mjesta, a vlasti su 2007. izrazile zabrinutost zbog dostupnosti poslova, problem koji se smanjio, ali nikada nije u potpunosti nestao. Broj novih diplomanata vjerojatno će doseći vrhunac od oko 18 milijuna 2034. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close