Za izgradnju tvornice polisilicija u Michiganu osigurano 325 milijuna dolara

Autor: Domagoj Puljizović , 22. listopad 2024. u 22:00
Ministrica trgovine SAD-a Gina Raimondo istaknula je da je revitalizacija ekosustava poluvodiča s američkim radnicima rezultat vizije administracije Biden - Harris/Reuters

Cilj je smanjiti američku ovisnost o inozemnim dobavljačima, osobito u ključnim industrijama.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena poručila je da će osigurati do 325 milijuna dolara tvrtki Hemlock Semiconductor za proširenje kapaciteta u Michiganu.

Riječ je o američkoj kompaniji specijaliziranoj za proizvodnju polisilicija, materijala ključnog pri izradi mikročipova i solarnih panela. Potez je to koji bi mogao pomoći demokratima da steknu političku prednost u toj saveznoj državi uoči predsjedničkih izbora u SAD-u, 5. studenog.

Revitalizacija ekosustava
Naime, uložena bi sredstva podržala 180 radnih mjesta u proizvodnji u okrugu Saginaw, gdje su republikanci i demokrati bili izjednačeni u posljednje dvije predsjedničke utrke, piše Associated Press.

Ministrica trgovine SAD-a Gina Raimondo novinarima je kazala da je novac za taj pothvat osiguran iz Zakona o čipovima i znanosti (CHIPS and Science Act) koji je Biden potpisao u srpnju 2022. godine, a s ciljem jačanja domaće proizvodnje poluvodiča, ali i tehnoloških te znanstvenih istraživačkih napora u Sjedinjenim Državama.

Zakon jamči više od 52 milijarde dolara poticaja za izgradnju i proširenje proizvodnih kapaciteta za poluvodiče unutar SAD-a, a cilj mu je smanjiti američku ovisnost o inozemnim dobavljačima, osobito u ključnim industrijama poput elektronike, automobilske industrije i obrane, odnosno o azijskim zemljama, poput Kine i Tajvana, koje trenutačno dominiraju globalnom proizvodnjom poluvodiča.

Također, dio je šire industrijske strategije koju u svojoj izbornoj kampanji podržava američka potpredsjednica Kamala Harris, dok republikanski kandidat Donald Trump, bivši predsjednik, smatra da su povećanje carina i smanjenje poreza na dohodak bolji načini za podršku proizvodnji.

180

radnih mjesta podržala bi uložena sredstva u okrugu Saginaw

Plavi zid SAD-a
“Ono što smo uspjeli postići Zakonom o čipovima i znanosti nije samo izgradnja nekoliko novih tvornica, već temeljna revitalizacija ekosustava poluvodiča u našoj zemlji s američkim radnicima. Sve to rezultat je vizije administracije Biden-Harris”, rekla je Raimondo.

Visoki dužnosnik blizak vlasti naglasio da je vrijeme objave Bidenovog poteza odraz pregovaračkog procesa za postizanje uvjeta potpore, a ne političkih motiva. Nakon pripremnih radova, Hemlock Semiconductor izgradnju tvornice planira započeti 2026. godine, a proizvodnju 2028. godine, dodao je dužnosnik.

Inače, Michigan, Pennsylvania i Wisconsin čine “plavi zid” – tri ključne savezne države oko Velikih jezera koje su predsjedničke izbore prije osam godina okrenule u korist Trumpa, da bi 2020. godine prešle na Bidenovu stranu i omogućile mu ulazak u Bijelu kuću.

Iako je Michigan glasao za Bidena s otprilike 154 tisuće glasova razlike, također je Trumpu donio pobjedu 2016. godine nad suparnicom Hillary Clinton s manje od 11 tisuća glasova, time prekinuvši niz demokratskih pobjeda u toj državi od 1992. godine, piše CNN.

Dosad je već više od 944 tisuća ranih glasača u Michiganu ispunilo listiće – što čini 13 posto aktivnih registriranih birača u toj državi, prema podacima ureda državnog tajnika.

Obje kampanje usmjeravaju se na specifične skupine potencijalnih birača u Michiganu, uključujući sindikalne radnike, afroameričke birače, umjerene birače iz predgrađa te Arapske Amerikance koji su nezadovoljni načinom na koji je Bidenova administracija upravljala sukobom na Bliskom istoku koji je eskalirao u listopadu prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close