Trgovina je podigla standard, ali plodove ne ubiru svi

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2024. u 12:30
Svjetska trgovina nije popravila globalnu nejednakost dohotka koja je gotovo ista kao prije sto godina/Shutterstock

Dohodak po stanovniku zemalja s niskim i srednjim dohotkom prilagođen za inflaciju utrostručio se od 1995. do 2023.

Trgovina je podigla standard ljudi u mnogim zemljama i ublažila je društvenu nejednakost, ali ne može sama riješiti taj problem, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u najnovijem izvješću, priznavši da su plodovi robne razmjene i razvoja rezervirani za određenu skupinu zemalja i članova društva.

Globalna nejednakost dohotka praktički je ista kao i prije nešto više od sto godina. Davne 1910. dohodak 10 posto najbogatijih bio je 41 puta veći od dohotka 50 posto najsiromašnijih, a u 2020. bio je veći za 38 puta. Trgovina nudi mogućnosti, ali one moraju biti popraćene socijalnim mjerama i međunarodnom suradnjom.

Treba pružiti priliku za obrazovanje i za osposobljavanje, isplaćivati naknade za nezaposlene, poticati konkurenciju, omogućiti pouzdanu infrastrukturu i financijska tržišta koja dobro funkcioniraju, piše dpa. “Smanjena razmjena neće pomoći inkluzivnosti, ali trgovina također ne može biti rješenje sama po sebi.

Istinska inkluzivnost iziskuje sveobuhvatnu strategiju koja će otvorenu trgovinu uklopiti u domaću politiku potpore građanima i snažnu međunarodnu suradnju”, naglasio je glavni ekonomist WTO-a Ralph Ossa.

Dohodak po stanovniku zemalja s niskim i srednjim dohotkom prilagođen za inflaciju utrostručio se od 1995. do 2023., ali na svjetskoj razini porastao je u prosjeku samo 65 posto. Od krize 2007/2008. njegov je rast usporio, a pandemija je promijenila trend i on se sada ponovo smanjuje.

Brojne zemlje tek ograničeno sudjeluju u svjetskoj trgovini i ovisne su o sirovinama ne uživajući u plodovima globalnog razvoja. Ta skupina uglavnom afričkih, latinoameričkih i zemalja Bliskog istoka privlači manje ulaganja, izvozi jednostavnije proizvode i trguje s manje partnera.

Komentirajte prvi

New Report

Close