Washington traži od Europske komisije da odgodi regulativu o deforestaciji

Autor: Poslovni dnevnik , 20. lipanj 2024. u 22:00
Novi zakon obvezivat će trgovce da podnesu dokumentaciju koja dokazuje da je uvoz proizvoda - od čokolade, namještaja do stočnih proizvoda - obavljen bez uništavanja šuma/Shutterstock

Stupanje na snagu strožeg seta pravila naštetilo bi američkim proizvođačima.

SAD traži od Bruxellesa da odgodi stupanje na snagu regulative o zabrani kakaovca, drva i sanitarnih proizvoda potencijalno povezanih s krčenjem šuma, tvrdeći da bi to naštetilo američkim proizvođačima.

Pismo u koje je Financial Times imao uvid, upućen je Europskoj komisiji u 30. svibnja, sedam mjeseci uoči planirane provedbe zabrane. Novi zakon obvezivat će trgovce da podnesu dokumentaciju koja dokazuje da je uvoz proizvoda – od čokolade, namještaja do stočnih proizvoda – obavljen bez uništavanja šuma.

Drugi trgovinski partner
U pismu koje potpisuju Gina Raimondo i Thomas Vilsack, američka ministrica trgovine i ministar poljoprivrede, kao i izaslanica za trgovinu Katherine Tai, ističe se da zakon o krčenju šuma predstavlja “kritične izazove” američkim proizvođačima. “Stoga pozivamo Europsku komisiju da odgodi provedbu ove uredbe i posljedičnu provedbu kazni dok se ne riješe ti značajni izazovi”, rekli su.

Komisija je potvrdila da je primila pismo američke administracije i rekla da će odgovoriti u dogledno vrijeme. Američki trgovci proizvoda od drva kažu da razmišljaju o prekidu ugovora o izvozu u Europsku uniju jer ne mogu dokazati da njihov papir ne dolazi od iskrčenih šuma. Drugi trgovinski partneri, posebice zemlje proizvođači palminog ulja, Indonezija i Malezija, također su pozvale Bruxelles da odgodi primjenu nove regulative.

Najpogođeniji sektori

Najviše pogođeni sektori u Sjedinjenim Državama su industrija drva, papira i celuloze.

Sektori na koje uredba najviše utječe u SAD-u, drugom najvećem uvoznom partneru EU-a, su industrija drva, papira i celuloze. EU je 2022. uvezao oko 3,5 milijardi dolara američkih proizvoda od drva, podaci su Komisije za međunarodnu trgovinu SAD-a.

Zakon zahtijeva dokaze da proizvodi dolaze s površina na kojima se nije dogodila deforestacija nakon 2020., uključujući geolokacijske podatke. Američka udruga za šumarstvo i papir navodi da je “nemoguće” uskladiti se s tim jer se papir i celuloza proizvode od ostataka iz pilana i šumskih ostataka pomiješanih iz različitih izvora.

“Ovo čini praktično nemogućim praćenje svake pojedinačne drvne sječke do izvorne šumske parcele. Osim toga, trenutno ne postoji tehnologija potrebna za praćenje našeg protoka vlakana kako bismo ispunili ovaj zahtjev,” rekli su iz te Udruge.

FT navodi da bi se posljedice mogle osjetiti na proizvodima poput papirnatih maramica i menstrualnih proizvoda budući da SAD globalno opskrbljuje 85 posto pulpe koja se koristi za njihovu proizvodu. U listopadu je 66 članova Kongresa pisalo Tai tražeći da predstavi Bruxellesu izazove s kojima su se američki proizvođači papira i celuloze suočavaju zbog skorašnjeg postrožavanja ekoloških propisa u Uniji.

Izuzeće za male?
Unutar same Unije postoje otpor. Povjerenica za razvoj Jutta Urpilainen i povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski pozvali su na odgodu, kao i većina ministara poljoprivrede članica predvođenih Austrijom, koji žele od pravila izuzeti male poljoprivrednike.

International Trade Center, tijelo koje podupire UN, rekao je da bi zakon iz opskrbnog lanca mogao isključiti male proizvođače iz zemalja u razvoju koji nemaju tehnologiju kojom bi potvrdili da njihova roba nije uzgojena na iskrčenoj zemlji. Istovremeno, povjerenik za okoliš Virginijus Sinkevičius, snažni zagovaratelj promjena, početkom godine boravio je u Latinskoj Americi i afričkim zemljama kako bi “smirio sve strahove o mogućim posljedicama”.

Europska uredba zahtijeva od carinskih vlasti da provjeravaju devet posto proizvoda koji dolaze iz zemalja s “visokim rizikom” od krčenja šuma i tri posto iz zemalja “standardnog rizika”. Zbog pritiska zemalja proizvođača, komisija se složila da će sve zemlje u prvom stupnju biti kategorizirane kao “standardni rizik”.

Komentirajte prvi

New Report

Close