Ova imena predložena su za top EU pozicije

Autor: Ana Blašković , 01. srpanj 2024. u 07:00
Za novi mandat Ursuli von der Leyen trebat će potvrda najmanje 361 eurozastupnika/Shutterstock

O visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Parlament će glasat će u paketu kada se bude odlučivalo o novom sastavu Komisije.

Čelnici država članica završili su svoj sastanak na vrhu dogovorom o kadrovskoj križaljci za vodeće položaje u europskim institucijama za sljedeći institucionalni ciklus.

Za predsjednicu Europske komisije predložili su dosadašnju predsjednicu Ursulu von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća na mandat od dvije pol godine bivšeg portugalskog premijera Antonia Costu, a Kaju Kallas za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Predsjednicu EK treba još potvrditi Europski parlament natpolovičnom većinom, to jest mora dobiti najmanje 361 od 720 glasova zastupnika, glasovanje je zakazano za tjedan koji počinje 15. srpnja.

O visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Parlament će glasat će u paketu kada se bude odlučivalo o novom sastavu Komisije. Izbor predsjednika Europskog vijeća u isključivoj je nadležnosti čelnika država članica i tu Parlament nema nikakve ovlasti.

Za cijeli paket glasalo je 25 čelnika, dok je talijanska premijerka Giorgia Meloni glasala protiv Coste i Kallas i bila suzdržana pri glasanju o von der Leyen. Mađarski premijer Viktor Orban glasao je protiv von der Leyen, bio je suzdržan kod Kallas, dok je glasao za Costu.

Koalicija Europske pučke stranke desnog centra von der Leyen, socijalista i demokrata i liberalne Renew Group ima oko 410 mjesta u domu od 720 članova.

Ali zbog potencijalnih prebjega na tajnom glasovanju zastupnika u Europskom parlamentu, mogla bi joj trebati i nešto glasova Melonijeve skupine Europskih konzervativaca i reformista, koja je bila treća na izborima za Europski parlament.

Zeleni su također mogući izvor potpore za von der Leyen, ali će vjerojatno imati ambiciozne zahtjeve oko klimatskih planova, piše FT. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

<p>Ja bi samo imao primjedbu o rodnoj pripadnosti osoba nakon 40 godina .. doduše možda je to hrvatski fenomen</p>

New Report

Close