Velika usporedba ruske i ukrajinske vojske, razlika je ogromna

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2022. u 11:27
Foto: Reuters

Potrebno je samo pogledati količinu novca koju obje zemlje troše na obranu da bismo dobili ideju koliki je jaz među njima.

Teško naoružane ruske trupe ubrzano se kreću prema Kijevu, a američki dužnosnici upozoravaju da bi glavni grad Ukrajine mogao pasti unutar sljedećih nekoliko dana.

Vojne sposobnosti ove dvije nacije su toliko različite da prkosni ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zaziva svoje zapadne saveznike da učine više od tek uvođenja sankcija i tako pomognu maknuti rusku vojsku s teritorija Ukrajine.

CNN donosi usporedbu ukrajinske i ruske vojske:

Trošenje na obranu

Potrebno je samo pogledati količinu novca koju obje zemlje troše na obranu da bismo dobili ideju koliki je jaz među njima. Ukrajina je 2021. potrošila 4.7 milijardi dolara, tek nešto više od desetine iznosa koji je u istoj godini potrošila nuklearna sila Rusija – 45.8 milijardi, prema podacima izvješća Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) objavljenog prošlog tjedna.

I dok je ruska vlada 2008. pokrenula postupak modernizacije svoje vojske nakon što je kratki rat s Gruzijom pokazao manjkavosti u opremi, Ukrajina još uvijek većinom raspolaže oružjem iz vremena SSSR-a. U sklopu svoje želje za pridruženjem NATO-u, Ukrajina je reorganizirala strukturu svoje vojske i planira ponovno opremiti svoje zračne snage zapadnim vojnim avionima do 2030. godine, kao i poboljšati svoje pomorske kapacitete.

Ljudstvo

Ruska vojska ima 900.000 aktivnih vojnika i 2 milijuna rezervista, dok ukrajinska vojska broji 196.000 vojnika i 900.000 rezervista. U srijedu je Ukrajina počela s novačenjem rezervista starih od 18 do 60 godina, navodi IISS.

Što se tiče kopnenih snaga, Rusija ima dvostruko više vojske – 280.000 trupa u usporedbi s 125.600 ukrajinskih. Ruske zračne snage su gotovo peterostruko snažnije od ukrajinskih.

Kada govorimo o tome koliko trupa sudjeluje u ovoj konkretnoj operaciji, istraživač Yohann Michel koji je radio na izvješću IISS-a, kaže da se u i oko Ukrajine nalazi negdje 200.000 ruskih vojnik.

„To uključuje oko 60 borbenih grupa. Situacija se ubrzano razvija i taj broj bi se mogao promijeniti, a to je važno. Riječ je o jednoj o najvećih u istočnoj Europi koje smo vidjeli u posljednim desetljećima,“ rekao je Michel CNN-u. „Teže je procijeniti ukrajinske brojke jer su mobilizirali sve što imaju i pozvali rezerviste.“

Oružje i vozila

Ovdje ima mnogo toga za usporediti – vojne zrakoplove, oklopna vozila, projektili zemlja zrak – ali generalno govoreći, Rusija je opremljenija svime.

Rusija ima više od 15.800 oklopnih vozila, u usporedbi s ukrajinskih 3.300. Ima gotovo 10 puta više vojnih zrakoplova – 1.172, dok Ukrajina ima 124. Imaju i više helikoptera – 821 u usporedbi s ukrajinskih 46.

I, dok Rusija ima 49 podmornica, Ukrajina nema niti jednu, navodi IISS.

Velika je razlika između dvije strane – Rusija ima mnogo veću sposobnost u zraku, njena zračna obrana je snažnija,“ rekao je Michel. „Velika je razlika u dostupnim avionima i helikopterima na svakoj razini – od aviona za prijevoz do helikoptera za napad.“

Spremnost na borbu

Ukrajinske snage su ipak uspjele izvesti nekoliko uspješnih protunapada.

Michel navodi da je najveća prednost ukrajinskih trupa njihova spremnost na borbu.

„Vrlo sam iznenađen onime što sam vidio. Činjenica da su ukrajinski borbeni zrakoplovi još uvijek u zraku, da su uspjeli poletjeti, je impresivna,“ dodaje.

Ako Rusije uspije uskoro zauzeti Kijev, Ukrajini će biti teško suprotstaviti se. Ali, ako Rusija bude neuspješna, konflikt bi se mogao oduljiti. A u tom scenariju, ukrajinska snaga volje mogla bi se pokazati kao moćno oružje, govori Michel.

Modernizacija

Kako se borbe odvijaju po cijelom teritoriju Ukrajine, broj i kvaliteta vojnog arsenala je vrlo bitan faktor.

Nick Reynolds, analitičar za kopneni rat na Royal United Services institutu, rekao je da su ukrajinske zračne snage većinom onesposobljene.

„Ukrajina je imala ogromne probleme s modernizacijom zbog ekonomskih poteškoća od 2014., tako da im nedostaje moderne zračne obrane i artiljerije, na primjer radara za protutopovsku artiljeriju i druge nadzorne opreme koja bi mogla otkriti neprijateljsku artiljeriju i imati barem malo šanse potisnuti ju,“ rekao je Reynolds CNN-u. „Ove mogućnosti su ključne za ukrajinsku vojsku, da bi imala prostora za manevriranje i opskrbu.“

Komentirajte prvi

New Report

Close