Ustavni sud omogućio prodaju ulcinjske Solane

Autor: Poslovni dnevnik , 08. veljača 2016. u 21:59
Državno vlasništvo koristilo se za podizanje kredita u Prvoj banci koju kontrolira Đukanovićeva obitelj

Četiri godine nakon što je crnogorska Skupština Solani vratila status zaštićenog područja ta odluka je proglašena neustavnom.

Četiri godine nakon što je Skupština Crne Gore usvojila odluku kojom je ulcinjskoj Solani vratila status zaštićenog područja, Ustavni sud je tu odluku proglasio neustavnom. Ključno je pitanje otvara li odluka Ustavnog suda mogućnost Eurofondu Veselina Barovića da proda zemljišta oko Solane na kojem bi investitori gradili turistički kompleks.

Riječ je o ekološkom staništu ptica globalne reputacije, javlja Radio Slobodna Europa. Zasad, Ustavni sud proglasio je neustavnom Odluku o izmjeni i dopuni Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, koju je 2012. donijela Skupština, a kojom je zemljištu ulcinjske Solane vratila status zaštićenog područja predviđenog za proizvodnju soli. Ustavni sud ocijenio je da je Skupština prekoračila svoja ovlaštenja, odnosno iz cijelog postupka tada isključila Đukanovićevu vladu, koja, kako tvrde, po zakonu predlaže prostorni plan, a Skupština ga donosi.

Veselin Barović, poduzetnik i blizak prijatelj premijera Mila Đukanovića, s Eurofondom je preuzeo Solanu 2005. kada je većinski paket te tvrtke kupio za oko 800.000 eura. Barović je pokušao Solanu sa zemljištem prodati za čak 250 milijuna eura računajući na investitore koji bi gradili na tom zemljištu. Prema tvrdnjama dijela opozicije i NVO sektora, ulcinjska Solana nezakonito se zaduživala uz prešutnu suglasnost države čija se imovina koristila kao pokriće za kredite koje su vlasnici Solane uzimali kod Prve banke, koju kontrolira Đukanovićeva obitelj, i kod Crnogorske komercijalne banke. Zemljište koje prema katastru nikada nije pripadalo Solani i koje je državno, vlasnici Solane su bankama davali kao zalog za kredite, pa sada postoji mogućnost da zemljište oko Solane pripadne tim bankama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close