UN ostavlja mogućnost za pregovore s talibanima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. prosinac 2012. u 08:50
Mark Lyall Grant / EPA

Vijeće sigurnosti UN-a obnovio je sankcije protiv talibana ali je ostavilo mogućnost da neki od njih budu izuzeti od sankcija ako budu putovali u inozemstvo radi mirovnih pregovora.

Vijeće sigurnosti UN-a obnovio je sankcije protiv talibana ali je ostavilo mogućnost da neki od njih budu izuzeti od sankcija ako budu putovali u inozemstvo radi mirovnih pregovora. Ukupno 132 pojedinca nalaze se na UN-ovom popisu sakcioniranih osoba. Neki diplomati se nadaju da će mogućnost izuzeća od sankcija pomoći nastojanjima za postizanje mira u Afganistanu.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a pozivaju se afganistanske vlasti da, usko surađujući sa Visokim mirovnim vijećem, jave imena talibana koji su pod sankcijama a koji bi mogli putovati izvan Afganistana kako bi išli na mirovne pregovore. Odbor za sankcije VSUN-a će tražiti da mu se dostavi broj putovnice, lokacija na koju će osoba putovati i vrijeme koje će provesti na toj lokaciji a koje ne može biti duže od devet mjeseci.

Britanski veleposlanik pri UN-u Mark Lyall Grant rekao je da je izuzeće od zabrane putovanja uvedeno kako bi poslužilo pregovorima o miru i procesu pomirbe koji će biti važni tijekom iduće dvije godine u Afganistanu. Francuska je u nedjelju objavila da će dužnosnici afganistanske vlade i predstavnici talibana ovog tjedna doputovati u Pariz i razgovarati o budućnosti svoje zemlje.

Međunarodne snage počele su s primopredajom kontrole afganistanskoj vojsci i policiji kako bi se povlačenje dovršilo do kraja 2014. godine. Talibani su uz pomoć SAD svrgnuti s vlasti krajem 2001. godine jer su odbili izručiti Osamu bin Ladena i pripadnike Al Kaide nakon što je ta skupina izvela terorističke napade na američkom teritoriju 11. rujna.

Komentirajte prvi

New Report

Close