U Rusiji su ipak završile 2,3 milijarde dolara i eura

Autor: Poslovni dnevnik , 13. kolovoz 2024. u 12:46
Rusija je u 2022. dolar i euro označila kao "toksične" valute, jer su joj sankcije presjekle pristup globalnom financijskom sustavu/Reuters

Carinski podaci pokazuju da je gotovina prebačena u Rusiju iz zemalja koje uključuju Ujedinjene Arapske Emirate i Tursku, koje nemaju ograničenja u poslovanju s Rusijom.

Otkako su SAD i EU u ožujku 2022. zbog invazije na Ukrajinu zabranile izvoz svojih novčanica u Rusiju, u tu je zemlju u međuvremenu pristiglo oko 2,3 milijarde dolara u novčanicama dolara i eura, pokazuju carinski podaci koje je Reuters dobio na uvid, a prenosi Hina. Po prvi put objavljeni podaci pokazuju da je Rusija uspjela zaobići sankcije koje blokiraju transfer gotovine.

Carinski podaci pokazuju da je gotovina prebačena u Rusiju iz zemalja koje uključuju Ujedinjene Arapske Emirate i Tursku, koje nemaju ograničenja u poslovanju s Rusijom. Za više od polovine ukupnog broja novčanica u toj evidenciji nije navedena zemlja podrijetla.

Američka vlada u prosincu lani zaprijetila je kaznama financijskim institucijama koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije i uvela sankcije tvrtkama iz trećih zemalja tijekom 2023. i 2024. godine.

Kineski juan je po popularnosti prestigao dolar i postao stranom valutom kojom se najviše trguje u Moskvi, iako i dalje postoje značajni problemi s plaćanjem. Rusi još uvijek žele stranu valutu za putovanja u inozemstvo, kao i za manji uvoz te štednju. Za pojedince je dolar još uvijek pouzdana valuta.

Rusija je u 2022. dolar i euro označila kao “toksične” valute, jer su joj sveobuhvatne sankcije presjekle pristup globalnom financijskom sustavu, ometajući plaćanja i trgovinu. Oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi Bank of Russia stoji zamrznuto u Europi.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je da ne može komentirati pojedinačne slučajeve primjene sankcija. Također je naglasio da EU surađuje s trećim zemljama kada sumnja da se sankcije zaobilaze.

Komentirajte prvi

New Report

Close