Situacija u kojoj se 20 posto hrane proizvedene u Europskoj uniji baci ili ne iskoristi, uz štetu od 143 milijarde eura godišnje, nemoralna je i neodrživa! U isto vrijeme, 55 milijuna Europljana si ne može priuštiti kvalitetan obrok barem svaki drugi dan, piše Večernji list. Komisija poduzima i poduzimat će korake da se to ispravi i tu će nam od koristi biti rad zastupnice Borzan i Europskog parlamenta – kazao je na povjerenik Europske komisija za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis na sinoćnjem stručnom skupu na temu bacanja i sigurnosti hrane kojega je u Europskom parlamentu organizirala zastupnica Biljana Borzan.
Borzan, koja je izvjestiteljica Europskog parlamenta za pitanja bacanja i sigurnosti hrane, kaže kako EU, kao jedna od najnaprednijih i najbogatijih zajednica na svijetu, ima moralnu i političku obavezu smanjiti ogromne količine hrane koja se baci svake godine. Prema procjenama, u EU se godišnje baci 88 milijuna tona hrane, pri čemu 53 posto otpada na kućanstva, 19 posto na prerađivače, 12 posto na restorane, 10 posto na primarnu proizvodnju poput poljoprivrede i 5 posto na trgovinski sektor.
Ispada da samo na domaćinstva otpada oko 98 milijardi eura, što u situaciji kad 125 milijuna ljudi prijeti siromaštvo, po stanovniku EU iznosi oko 200 eura godišnje (u Nizozemskoj i 541 kilogram!), a kad bi se nastavilo tim tempom, do 2020. bi na smeću završavalo nevjerojatnih 120 milijuna tona hrane.
Cijeli članak pročitajte ovdje.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Taj problem -bacanja hrane – ne znam kako riješiti.
Rješenje vidi KONZUM. Nije da ih sada reklamiram, ali oni- poput ovih napuhnutih britanaca,
idu u smjeru – PORCELIRANE HRANE tj. kupnji PORCIJA ZA JEDNOG ili više konzumenata.
U razvijenim zemljama, ljudi ne kuhaju toliko, kupuju gotovu hranu…pripremljenu na tradicionalne
načine. Catering svaki dan ? Preskupo.-Specijalizirani ODJELI S GOTOVOM hranom sa
pristupačnim cijenama….što drugo?
Uključite se u raspravu