U švicarskoj banci još 8 milijardi dolara sumnjivog novca stečenog mučenjem, trgovanjem drogom, pranjem novca

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2022. u 12:30
Klijenti Credit Suissea uključuju obitelj šefa egipatske obavještajne službe koji je za CIA-u nadzirao mučenje osumnjičenih za terorizam/REUTERS

Otkriveni detalji računa pokazuju da Credit Suisse, unatoč obećanju da će tijekom desetljeća ukloniti sumnjive klijente i nezakonita sredstva, to nije učinio.

Detalji računa tisuća klijenata iz cijelog svijeta otkrivaju da švicarska banka Credit Suisse nije ispunila obećanje i ugasila račune s novcem stečenim ilegalnim aktivnostima poput mučenja, trgovanja drogom, pranja novca i korupcije, pokazalo je istraživanje.

Objavljeni su podaci 30.000 klijenata s gotovo 100 milijardi švicarskih franaka imovine, koje je zviždač dostavio njemačkom Süddeutsche Zeitungu. SZ je podatke podijelio s Projektom prijavljivanja organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP) i još 46 novinskih organizacija.

Otkriveni detalji računa pokazuju da Credit Suisse, unatoč obećanju da će tijekom desetljeća ukloniti sumnjive klijente i nezakonita sredstva, to nije učinio, zaključuje OCCRP. Potencijalno problematični računi, prema analizi novinara, čuvaju više od osam milijardi dolara.

Klijenti Credit Suissea uključuju obitelj šefa egipatske obavještajne službe koji je za CIA-u nadzirao mučenje osumnjičenih za terorizam i Talijana optuženog za pranje novca za ‘Ndranghetu.

Na popisu je i njemački direktor koji je podmićivao nigerijske dužnosnike kako bi osigurao telekomunikacijske ugovore i jordanski kralj Abdulah II, na čijem je računu bilo pohranjeno 230 milijuna švicarskih franaka kada je njegova zemlja prikupljala pomoć.

Uz njih našla se i venezuelanska elita optužena za pljačku državne naftne kompanije. Račun u vlasništvu Vatikana sa 350 milijuna eura korišten je za navodno problematična ulaganja u nekretninu u Londonu koja je u središtu kaznenog postupka s nekoliko optuženika, uključujući jednog kardinala.

Neki računi otvoreni su još 40-ih godina prošlog stoljeća, ali više od dvije trećine otvoreno je nakon 2000., a dio njih aktivan je i danas. Iz Credit Suissea priopćili su da zbog strogih švicarskih zakona o bankovnoj tajni ne komentiraju zahtjeve koji se odnose na pojedine klijente.

“Credit Suisse snažno odbacuje optužbe i insinuacije o svojim navodnim poslovnim praksama. Otprilike 90 posto pregledanih računa danas je zatvoreno ili su bili u procesu zatvaranja prije zaprimanja upita novinara, od kojih je više od 60 posto zatvoreno prije 2015.”, navodi banka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close