Tunis će dobiti vladu apolitičnih tehnokrata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2013. u 08:35
Ilustracija (Epa)

Tunis od ljetos potresa političko i socijalno nasilje, što potiče strah od destabilizacije zemlje dvije godine nakon revolucije.

Tuniski premijer, islamist Hamadi Džebali rekao je u srijedu da će sastaviti "vladu stručnjaka i nestranačkih ljudi", nakon ubojstva oporbenog čelnika Šokrija Belaida koje je potaknulo val nasilja u Tunisu.

"Odlučio sam sastaviti vladu stručnjaka i nestranačkih ljudi koja će imati ograničen mandat za upravljanje zemljom do raspisivanja izbora u najkraćem roku", rekao je u televizijskom obraćanju naciji. Džebali nije objavio vremenski plan za preustroj vlade i kani ostati na dužnosti predsjednika vlade koju će potvrditi Ustavotvorna narodna skupština. Nije objavio ni imena budućih ministara. Odluka dolazi u času kada se koalicija sekularista s ljevice i islamisti iz Ennahde već mjesecima ne uspijevaju dogovoriti o raspodjeli glavnih ministarskih portfelja.

Džebali je rekao da je odluku o formiranju tehnokratske vlade u suženom sastavu donio prije "gnusnog ubojstva koje je užasnulo naš narod". "Ubojstvo (Belaidovo) ubrzalo je moju odluku za koju preuzimam punu odgovornost pred Bogom i narodom", kazao je. Sekularni saveznici islamista zahtijevali su da se glavni resori u vladi povjere neovisnim osobama, što tvrda struja u Ennahdi odbija.

Džebalija u njegovoj stranci smatraju umjerenjakom i sklonim imenovanju apolitičnih osoba na dužnost ministara pravosuđa i vanjskih poslova. Novi izbori ne mogu se održati prije donošenja ustava čija je priprema već mjesecima u blokadi zbog izostanka dogovora u Ustavotvornoj skupštini ustanovljenoj u listopadu 2011. Tunis od ljetos potresa političko i socijalno nasilje, što potiče strah od destabilizacije zemlje dvije godine nakon revolucije kojom je svrgnut režim Zinea El Abidinea Ben Alija.

U sukobima s prosvjednicima u srijedu ubijen je policajac, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova, nakon sukoba policije i mnoštva koje je negodovalo zbog ubojstva Šokrija Belaida. "Policajac Lofti Alzaar (46) umro je u srijedu poslijepodne od ozljeda prsišta zadobivenih u sukobu s prosvjednicima koji su bacali kamenje na redarstvenike", priopćilo je ministarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close