Trump sve privlačniji tehno liderima i investitorima

Autor: Tanja Ivančić , 27. srpanj 2024. u 08:16
Donald Trump, za svog mandata u Bijeloj kući, i Elon Musk susreli su se svojedobno pri lansiranju SpaceX Falcon 9 rakete, a Muskova želja je da se to u istim ulogama i ponovi/Reuters

Demokratska nastojanja da ukrote tržište AI-ja i kripta otjerala pristaše u suprotni tabor.

Okreće li se tehnološka elita u smjeru sve veće podrške bivšem američkom predsjedniku i sadašnjem kandidatu za to mjesto Donaldu Trumpu?

Sudeći prema izjavama podrške, ali i donacijama u republikansku kasu, koje pomno prate svjetski mediji, tehno lideri sada, bez zadrške, navijaju za Trumpa. Elon Musk, osebujni vlasnik platforme X, SpaceX-a te Tesle, ujedno i najbogatija osoba na svijetu, najjače je ime na listi podrške Trumpu, koje se pojavilo u posljednjih osam tjedana.

Tu su i bivša donatorica Demokratske stranke Allison Huynh, investitori Marc Andreessen i Ben Horowitz te blizanci Winklevoss, igrači u svijetu kriptovaluta, koji su se javno okupili oko Trumpa. Kako piše BBC, to označava oštar zaokret u odnosu od prije samo nekoliko godina kada su se poslovnjaci gotovo natjecali u tome tko će više odmaknuti od Trumpa, nakon napada na američki Capitol.

Promjena političkih vjetrova očita je na društvenim mrežama gdje su, primjerice, Musk i investitor David Sacks vrlo glasni protivnici Bidena, piše BBC. Usto, tu je i novčana potpora. Premda je Musk demantirao objave da je obećao dati 45 milijuna dolara mjesečno za Trumpovu kampanju – što bi ga učinilo jednim od najvećih donatora ove godine, nije zanijekao da radi na prikupljanju novca za kampanju.

“Vjerujem u Ameriku koja maksimizira individualnu slobodu i zasluge. Nekada je to bila Demokratska stranka, ali sada je visak prešao na Republikansku stranku”, pojasnio je Musk na X-u.

Skreće li Silicijska dolina udesno?

Investitori Andreessen i Horowitz javno su podržali Trumpa te tvrde da je on najbolja opcija za startupe.

‘Little Tech’ ugrožen
Analitičari kažu da potpora ključnih osoba u svijetu tehnologije sugerira da Trump širi svoju privlačnost, piše BBC. Tehno čelnici zabrinuti su zbog gušenja kripto tržišta koju je potakla Bidenova administracija kao i zbog opreznog pristupa umjetnoj inteligenciji. Na primjer, nedavna predsjednička izvršna uredba zahtijeva od tvrtki da se pridržavaju vladinih sigurnosnih standarda umjetne inteligencije.

“Loše vladine politike sada su prijetnja broj 1 i ‘Little Techu'”, napisali su u nedavnom eseju Andreessen i Horowitz, čija tvrtka ulaže u startupove i veliki je igrač na kripto tržištu kao i na onom umjetne inteligencije.

Demokrati tvrde da je promjena u tehnološkom svijetu motivirana vlastitim interesima, napominjući da je predsjednik Biden predložio nove poreze za multimilijunaše kao i na nerealizirane kapitalne dobitke, piše BBC.

Neki mu zamjeraju što namjerava regulirati rad kao i nastojanje njegove administracije da se obračuna s tehnološkim tvrtkama u antimonopolskim i drugim slučajevima. Poduzetnik Mark Cuban koji podržava demokrate sugerira da je gravitacija prema Trumpu “bitcoin igra” – oklada na to da će vrijednost kriptovaluta porasti zbog visoke inflacije i političkog kaosa uslijed vladavine Trumpa.

Profesor Poslovne škole Stanford Neil Malhotra, koji je proučavao politička stajališta osnivača tehno tvrtki, tvrdi da je pogrešno poistovjetiti “najglasnije ljude” s društvenih mreža s cijelom industrijom ili čak s njezinom elitom. Istraživanje iz 2017. koje je proveo s kolegama pokazalo je da su se tehnološki čelnici kao grupa slagali s demokratima po pitanjima kao što su homoseksualni brakovi i abortus – čak i porezi.

Okrenuli su se republikancima u snažnom protivljenju regulativi. Vjeruje da je većina poslovnjaka u dijelu ” rizičnog kapitala još uvijek lijevog centra”, ali i dodaje: “Definitivno postoji pokret prema Republikanskoj stranci.”

45

milijuna dolara Musk je demantirao da će toliko mjesečno uplaćivati za Trumpa

Ekstremne politike izvjesne
David Broockman, profesor političkih znanosti na kalifornijskom sveučilištu Berkeley, rekao je da Trump postiže uspjeh u poslovnom svijetu predstavljajući se kao umjereniji od ostalih članova svoje stranke u društvenim pitanjima kao što je pobačaj, no ujedno upozorava da je tako bilo i 2016., da bi kada je stupio na dužnost, usvojio ekstremnije politike. To je naštetilo njegovom javnom rejtingu i na kraju pokvarilo republikanske veze s Wall Streetom, tradicionalnim izvorom potpore za stranku.

Garrett Johnson, suosnivač Zaklade za američke inovacije i sada izvršni direktor tehnološke tvrtke koju podupire poduzetnički kapital, smatra da se sve više tehnološke i poslovne elite priklanja Trumpovim stajalištima. “Trump je prijetnju koju Kina predstavlja našoj zemlji učinio nacionalnom temom”, rekao je za BBC. “Bio je u pravu i svi ostali su morali to prihvatiti. Dakle, apsolutno mislim da je to dio dinamike, promjene vibracije. Je li bio u pravu u svemu? Ne, ali u mnogim velikim pitanjima Trump je bio u pravu”, zaključio je Johnson.

Do izbora je ostalo još stotinjak dana. S obzirom na niz turbulentnih događaja koji su se već odigrali, poput atentata na Trumpa i li odustajanje Bidena, teško je predvidjeti ishod, posebice u scenariju da se nastave događati istim tempom.

Komentirajte prvi

New Report

Close