Traže robotizaciju farmi u RS

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2020. u 21:59
Robotizaciju želi 13 farmi u RS/ MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL

Proizvođači zahtijevaju još veće poljoprivredne poticaje.

Novi pravilnik o poticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2020. godinu u Republici Srpskoj treba biti donesen krajem siječnja, a poljoprivredni proizvođači slažu se da je proračun, iako znatno povećan, i sada iznosi 75 milijuna KM (oko 38,3 mil. eura), premalen te da bi poticaji za proizvodnju trebali biti daleko veći.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da će poticaji prije svega biti usmjereni u kapitalne investicije, ali da će uvažiti i mišljenja predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, istaknuo je da su tražili da se pravilnikom odredi da se 2 milijuna KM usmjeri u robotizaciju farmi, prenose Nezavisne novine.

"Za robotizaciju se prijavilo 13 farmi i jedna koja bi bila ogledna farma na koju bi mogla dolaziti i djeca", rekao je Usorac.  Dodao je da nije u redu da se više novca daje za neorgansku poljoprivredu, nego za organsku. Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS, rekao je da od povećanja proračuna povrtlari nisu dobili ništa.  

Komentirajte prvi

New Report

Close