Tesla traži lokaciju za novu tvornicu jeftinijih električnih automobila

Autor: Tanja Ivančić , 04. travanj 2024. u 15:04
Tvornica Tesle bio bi veliki poticaj za vladu premijera Narendre Modija uoči općih izbora/Reuters

Ulaganje Tesle u novu tvornicu vrijedilo bi od 2 do tri milijarde dolara, a proizvodili bi se manji modeli vozila.

Tesla Motors će ovog mjeseca poslati tim da izvidi lokacije u Indiji za izgradnju nove tvornice električnih automobila vrijednu dvije do tri milijarde dolara, izvijestio je Financial Times a izvor su im, tvrde, ljudi koji su izravno upoznati s planovima tvrtke.

Teslin korak prema proizvodnji vozila u Indiji dolazi nakon što je New Delhi prošlog mjeseca smanjio carine na skuplja uvezena električna vozila za one tvrtke koje se obvežu proizvoditi ih u zemlji u roku od tri godine, piše FT te dodaje kako je “smanjenje tarifa bio ustupak koji je Tesla tražila kao preduvjet za ulaganja”.

Državne subvencije pred izbore
“Ulaganje Tesle bio bi veliki poticaj za vladu premijera Narendre Modija uoči općih izbora koji počinju ovog mjeseca a na kojima će upravo rezultati poslovanja i otvaranja novih radnih mjesta biti u središtu pažnje”, smatra FT. Modi je, naime, natjerao Elona Muska, osnivača Tesle da ulaže u Indiju nakon njihova susreta tijekom posjeta premijera SAD-u prošle godine. Musk je tada rekao da će proizvođač električnih automobila “biti u Indiji… čim to bude moguće”.

Kapaciteti indijske tvornice

Očekuje se da bi tvornica Tesle mogla doseći proizvodnju od čak 500.000 automobila godišnje pri punom kapacitetu.

Modi je namijenio državne subvencije vrijedne milijarde dolara za promicanje proizvodnje, uključujući kritične industrije poput električnih vozila, gdje indijskim je geopolitički suparnik Kina već u velikoj prednosti. Tesla razmatra proizvodnju manjeg automobila od svojih trenutačnih modela, čija bi cijena bila manja od 30.000 dolara. Takav bi model mogao prodavati u Indiji te izvoziti u jugoistočnu Aziju, Zaljev, Afriku te južnu i istočnu Europu.

Tesla, inače, piše FT, razvija jeftinije vozilo koje će bi bilo pušteno u prodaju krajem sljedeće godine, ali još nije jasno, gdje će se taj, Teslin “Model 2” – proizvoditi. “Potencijalno širenje Tesline svjetske tvorničke mreže dolazi i zbog usporavanja rasta globalne prodaje električnih vozila. Grupa gradi tvornicu u Meksiku za koju se očekuje da će biti puštena u rad 2026.”, pojašnjavaju iz FT-ja.

Kada se radi o planovima Tesle u Indiji, uz ulaganja do tri milijarde dolara, očekuje se da će i dobavljači dodatno uložiti milijarde dolara, piše FT, čime bi to bilo najveće inozemno ulaganje u Indiju. Očekuje se, spram izvora, da bi tvornica mogla doseći proizvodnju od čak 500.000 automobila godišnje pri punom kapacitetu, prenosi FT, a kasnije bi, pišu ” mogli razmotriti i gradnju tvornice baterija, slijedeći model “gigatvornice” koji su napravljene u Kaliforniji, Teksasu, Berlinu i Šangaju.

Indija je puno sporije proizvodila i usvajala električna vozila i infrastrukturu za punjenje od Kine, čiji je glavni proizvođač BYD Teslin najveći konkurent kada se radi o globalnoj prodaji. BYD je prošle godine podnio zahtjev za izgradnju tvornice u Indiji u partnerstvu s indijskom tvrtkom Megha Engineering. No projekt do sada nije dobio odobrenje iz New Delhija.

Natjecanje s Kinom
Indija je, inače, 2020. uvela stroga ograničenja za zemlje s kojima dijeli kopnenu granicu, prvenstveno upravo zbog Kine. “Uz lokalne proizvođače električnih vozila, uključujući Tata Motors i Mahindru, vijetnamski VinFast planira izgraditi tvornicu vrijednu dvije milijarde dolara u Tamil Naduu.

Indijski proizvođač čelika JSW prošlog je mjeseca pokrenuo 1,5 milijardi dolara vrijednu suradnju s kineskim SAIC Motorom za proizvodnju i prodaju električnih vozila u Indiji”, piše FT.

Indijski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, prenosi FT, kazao je da će vlada do kraja ovog mjeseca službeno objaviti nova pravila smanjenja carina za električna vozila, prema kojima će tvrtkama koje ispunjavaju uvjete biti dopušten uvoz do 8000 vozila godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close