Švicarska odobrila nove nuklearke: “To je vrlo dug proces i bit će vrlo težak”

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2024. u 07:00
Foto: Reuters

Pala je zabrana izgradnje novih elektrana izglasana nakon Fukushime, a još se pamti i taljenje jezgre iz 1969.

Otvaranje novih nuklearnih elektrana u Švicarskoj moglo bi potrajati desetljećima zbog bezbroj političkih i financijskih prepreka, navode energetski stručnjaci i političari nakon što je švicarska vlada ukinula zabranu izgradnje novih nuklearki. Savezno vijeće te zemlje prošlog je tjedna poništilo odluku iz 2017. o zabrani izgradnje novih nuklearnih elektrana, a sve kako bi se ispunili klimatski ciljevi i odgovorilo na geopolitičke neizvjesnosti. Zagovornici nuklearne energije pozdravili su potez, a mediji su ga nazvali “dobrim vijestima” s obzirom na promjene koje su uvedene na globalnoj razini od kada je došlo do nesreće u japanskoj Fukushimi 2011., a koja je potaknula Švicarsku da prestane koristiti nuklearnu energiju.

Potrebne subvencije

Stručnjakinja za nuklearnu energiju u Švicarskoj energetskoj zakladi (SES) Stephanie Eger rekla je da će proces izmjene zakona, pronalaženje milijardi dolara za financiranje, dobivanje dozvola, uz mogućnost referenduma, te sama izgradnja elektrane, vjerojatno potrajati najmanje 35 godina. Također bi vrlo vjerojatno bile potrebne subvencije, pa bi zagovornici nuklearne energije trebali “puno izdržljivosti i duboke džepove” da to provedu, rekla je Eger ustvrdivši da postoje jeftinije i održivije alternative.

Gotovo trećina švicarske proizvodnje električne energije trenutačno dolazi iz nuklearnih elektrana, a hidroenergijea čini oko 62%, pokazuju podaci švicarske vlade. Fosilna goriva i obnovljivi izvori energije, isključujući hidroenergiju, čine samo 9% energije u zemlji. Andreas Pautz, voditelj Centra za nuklearni inženjering i znanost pri Institutu Paul Scherrer, navodi da su potrebne godine za ukidanje zabrane izgradnje novih nuklearki te ishođenje dozvola, značile da bi bilo kakva izgradnja vjerojatno započela tek nakon 2040. U tom slučaju, s poboljšanim opskrbnim lancima i pojednostavljenim propisima, komercijalno poslovanje moglo bi započeti do sredine 2040-ih, rekao je Pautz.

Možda i do 2060-ih

Roger Nordmann, političar koji je protivi ukidanju zakona, bio je skeptičniji te smatra da će to potrajati i do ranih 2060-ih. “To je vrlo dug proces i bit će vrlo težak”, ustvrdio je Nordmann, koji očekuje i referendume o tri buduća zakona potrebna da se odobri izgradnja nove elektrane.

Švicarska je zaustavila rad jedne nuklearke, a preostale tri su stare, izgrađene između kasnih 1960-ih i ranih 1980-ih. Glasnogovornica ministarstva energetike Marianne Zünd rekla je da je prerano davati procjenu datuma novih projekata. U Švicarskoj je 1969. prvi planirani reaktor doživio taljenje jezgre, što je izazvalo strahove za sigurnost koji se do danas zadržao. Dodatni izazov predstavljaju – troškovi.

Komentirajte prvi

New Report

Close