Svađa odgađa otvaranje Luštica Baya?

Autor: Poslovni dnevnik , 05. siječanj 2018. u 13:55
U prvoj marini već su završeni građevinski radovi

Kotor i Tivat još nisu osnovali zajedničku tvrtku za upravljanje postrojenjem za pročišćavanje voda iz kojeg će se navodnjavati golf teren u Luštica Bayu.

Hoće li svađa dva grada zaustaviti najveći turistički projekt u Crnoj Gori? Kako stvari stoje, to bi se moglo lako dogoditi jer se Kotor i Tivat ne mogu dogovoriti o osnivanju zajedničke tvrtke koje će preuzeti upravljanje postrojenjem za pročišćavanje otpadnih voda (PPOV) na Klačini u Krtolima. Postrojenje je izgrađeno prije godinu i pol, a pročišćenu vodu preuzimat će se za navodnjavanje golf terena u sklopu velikog projekta Luštica Bay. 

Golf na terenu s 18 rupa
Kako doznaju Vijesti, radovi na turističkom gradu su "u blagom zaostatku u odnosu na planiranu dinamiku", jer Luštica Development, zajednička kompanija egipatsko-švicarskog Orascom Developmenta (90%) i vlade Crne Gore (10%) čeka dogovor Kotora i Tivta. Novi grad u Boki Kotorskoj – Luštica Bay ovog ljeta bi, naime, trebao primiti prve goste u prvom od šest hotela, kao i prve jahte u prvoj od dvije marine. 

 

126 mil.

€ dosad je uložio Orascom u projekt na crnogorskoj obali

Prema podacima Ministarstva održivog razvoja i turizma koje je pred novogodišnje praznike razmatrala vlada, Orascom je dosad u razvoj ovog projekta uložio više od 126 milijuna eura, a cijeli projekat vrijedan je čak milijardu eura. Gradnja prvog hotela – The Chedi Luštica Bay u poodmakloj je fazi.  Hotel će imati 111 soba, 51 u sklopu hotela i 60 privatnih condo apartmana koji će biti dostupni kao ekskluzivni stanovi za odmor.

Ovog ljeta bi trebala početi s radom i nova marina kapaciteta 176 vezova za jahte dužine od 8 do 35 metara. Svi građevinski radovi u marini su završeni i počelo je njeno opremanje. Uz niz stambenih objekata u takozvanom Marina naselju, u Luštici Bay traje izgradnja četiri od ukupno 18 rupa njihovog budućeg velikog terena za golf koji će se prostirati na više od milijun četvornih metara.  Ali golf teren neće proraditi dok se ne osigura voda iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda kojim treba upravljati zajednička tvrtka općina Tivat i Kotor. Nova tvrtka treba zaposliti desetak radnika iz oba grada. 

 

176 vezova

imat će prva marina za jahte do 35 metara

Tko će platiti naknadu?
Čelnici Kotora, u kojem je u međuvremenu promijenjena vlast koju sada drži koalicija na čelu s Demokratskom Crnom Gorom, odbili su, međutim, inicijativu Tivta da Kotor prihvati zajedničko plaćanje troškova eventualnih sudskih odšteta privatnim vlasnicima zemljišta na Klačini, kojima je ono izvlašteno za gradnju pročišćivača.  Kotorani smatraju da za to ne postoji nikakva pravna mogućnost jer ta općina nije provodila izvlaštenja na području Tivta, niti je Općina Kotor bila formalni korisnik izvlaštenja, već je to bila Općina Tivat.

U međuvremenu, Općini Tivat na naplatu stiže sve veći broj tužbi kojima mještani Krtola traže naknadu za zemlju koja im je izvlaštena za izgradnju tog objekta. Postrojenje vrijedno 10,25 milijuna eura, financirano iz kredita njemačke banke KfW koje u omjeru 52:48 posto vraćaju Tivat i Kotor, izgradila je njemačka kompanija WTE, ista ona koja je postavila i PPOV u Budvi, što je, kako navodi portal Bokanews, rezultiralo ogromnim financijskim obvezama za budvansku općinu i istragama zbog sumnje u financijskih malverzacije i korupciju prilikom ugovaranja posla s bivšim rukovodstvom Budve iz stranke DPS.

Prema vladinim podacima, Luštica Development je u razdoblju od listopada do sredine prosinca prošle godine u realizaciju projekta u Tivtu uložio oko 4,6 milijuna eura. U toj kompaniji izravno je zaposleno 55 osoba, od čega je 31 državljanin Crne Gore. Na gradilištima novog turističkog kompleksa radi još između 350 i 400 građevinskih radnika. 

Prve stambene zgrade

Naselje s tržnicom i zatvorenim bazenom
Izgradnja prve dvije stambene zgade naselja Luštica Bay Centrale s 36 stanova krenut će prvih mjeseci 2018. Neće, međutim, svi objekti bivše vojarne biti porušeni, neki će biti prilagođeni novoj namjeni, poput zgrade bivšeg vojničkog kluba s knjižnicom koji će biti rekonstruiran i pretvoren u novu međunarodnu osnovnu školu, koja će osim stanovnicima Luštica Baya biti na raspolaganju i lokalnom stanovništvu u Krtolima. Naselje će imati i više trgova i tržnicu, šetališnu zonu, šoping centar, restorane, butike, galerije, igrališta za djecu, sportske terene i zatvoreni bazen.

Komentirajte prvi

New Report

Close