Suočen s fiskalnom rupom, Meksiko važe kako bankama naplatiti više poreza

Autor: Tanja Ivančić , 20. svibanj 2024. u 22:00
Predsjednički izbori u Meksiku zakazani su za 2. lipnja, a Claudiji Sheinbaum ankete daju najviše izgleda za pobjedu/Reuters

Uoči izbora u Meksiku razvila se rasprava o načinima kako smanjiti fiskalni deficit.

Meksiko razmatra načine kako dobiti što više prihoda od banaka, sektoru kojim dominiraju velike španjolske i američke financijske kuće, a sve s ciljem da zatvori rupu u javnim financijama.

Prema pisanju Financial Timesa, dužnosnici su razgovarali o nizu mjera za povećanje prihoda u svim sektorima kako bi se smanjio fiskalni deficit za koji se predviđa da će ga ostaviti Andrés Manuel López Obrador predsjednik u odlasku.

Opcije o kojima se raspravljalo uključuju ograničavanje poreznih olakšica, pa čak i nametanje izvanrednog poreza na dobit, iako su pokušaji poput ovog posljednjeg, koji zahtijevaju promjenu zakona za sada malo vjerojatni, piše FT, pozivajući se na tri izvora s kojima su razgovarali. “Ima prostora za naplatu više poreza bankama”, prenosi FT izjavu pouzdanih izvora uspoznatih s razgovorima.

Ukidanje olakšica
Naredna meksička vlada mogla bi povećati prihode bez velikih izmjena zakona tek ograničavanjem nekih poreznih olakšica. Primjerice, onih kojima se umanjuje iznos poreza koji trebaju platiti za iznos koji su uplatili u sustav osiguranja depozita. Dakle, umjesto da banke mogu te doprinose odbiti od svojih poreznih obveza, morale bi platiti puni iznos poreza, što bi povećalo ukupne porezne prihode vlade, prenosi FT, opciju o kojoj se, prema izvorima, raspravljalo.

Uvodi se porez na izvanrednu dobit banaka

Uvođenje izvanrednog poreza na dobit banaka, koje su u ovoj godini imale rekordne rezultate, jedna je od opcija za krpanje deficita.

Ako Claudia Sheinbaum, dugogodišnja saveznica Lópeza Obradora i favoritkinja na predsjedničkim izborima u lipnju, pobijedi, suočit će se s velikim pritiskom da ukroti najveći fiskalni deficit u zemlji od 1980-ih i obuzda financije te ih usmjeri na održivu putanju. U intervjuu za Financial Times ovog mjeseca nije isključila povećanje poreza, ali je rekla da sve promjene trebaju pričekati dok njezin tim ne preuzme vlast i bolje prouči situaciju.

Inače, više kamatne stope pomogle su meksičkim bankama da ostvare rekordnu dobit od 273 milijarde pezosa (16,2 milijarde dolara) prošle godine, s prosječnim povratom na kapital od 18,5 posto, prema podacima bankarskog regulatora CNBV. Bankarskim sektorom Meksika dominiraju stranci.

Španjolska BBVA, najveći banka u zemlji, ostvarila je lani gotovo polovicu svog profita upravo u Meksiku, dok je Santander, još jedna španjolska banka, tamo zaradio 13 posto svog globalnog prihoda. Ostale banke s velikim meksičkim operacijama uključuju Banorte i Banamex američke grupe Citi.

Zastarjela pravila
López Obrador, ljevičarski nacionalist čiji šestogodišnji predsjednički mandat završava u rujnu, uglavnom je ostavio financijski sektor nedirnutim tijekom svog mandata. Mnoge su banke zauzvrat pazile da mu se ne suprotstave. Na godišnjoj bankovnoj konvenciji prošlog mjeseca rekao je: “Ponašali ste se prema meni jako dobro, s poštovanjem, i mislim da je to bilo obostrano.”

No, na kraju svoje prezentacije postavio je slajd ministarstva financija s pojedinačnim profitom svake banke. Ovaj potez ukazao je na ranjivost sektora dok Meksiko čini sve veći napor da popravi svoje javne financije. Postojeća bankarska regulativa u zemlji oblikovana je u svjetlu velike financijske krize 1994. godine i nastojala je dati prednost snažnoj kapitalizaciji u odnosu na poticanje kreditiranja ili konkurencije.

Ángel Escalante-Carpio, vodeći porezni partner u odvjetničkom društvu CMS WLL, rekao je da bi sve promjene trebale biti provedene kroz zakonske reforme, a ne jednostranim reinterpretacijama pravila, kako bi bili dosljedni u svim sektorima i tvrtkama ponudili sigurnost.

Dodao je da su trenutna pravila o odbicima zastarjela, a visoki profiti sektora stvorili su mnogo “buke” oko tog pitanja. “Sljedeća vlada”… morat će tražiti nove izvore prihoda. Čini se da bi promjena u bankarskom sektoru mogla biti jedna od glavnih”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close