Studenti postavili ‘bankara siromašnih’ na čelo privremene vlade

Autor: Tanja Ivančić , 08. kolovoz 2024. u 12:10
Profesor dr. Muhammad Yunus; bangladeški ekonomist i bankar, prestižnu Nobelovu nagradu dobio je 2006. godine kao utemeljitelj koncepta mikrokredita/Shutterstock

Nakon ostavke autoritarne premijerke Sheikhe Hasine prosvjednici odabrali nobelovca.

Muhammad Yunus, dobitnik Nobelove nagrade za mir, poznat kao “bankar siromašnih”, odazvao se na poziv studenata, lidera prosvjeda, i pristao privremeno voditi Bangladeš Ovaj potez uslijedio je nakon što je premijerka Sheikh Hasina podnijela ostavku i pobjegla iz zemlje nakon tjedana smrtonosnih anti-vladinih demonstracija.

Yunusovo imenovanje objavio je predsjednik Bangladeša, Mohammed Shahabuddin, nakon sastanaka sa studentskim vođama i šefovima triju vojnih službi, izvijestio je Reuters. Istoga dana, Shahabuddin je raspustio parlament, otvarajući put privremenoj vladi i novim izborima.

‘Gen Z’ smjenila vladajuće
Prosvjednici su jasno dali do znanja da neće prihvatiti nijednu drugu vladu osim one koju oni predlažu. Pokret koji je svrgnuo Hasinu izrastao je iz demonstracija protiv kvota za zapošljavanje u javnom sektoru za obitelji veterana rata za neovisnost Bangladeša 1971. Kritičari su kvote smatrali sredstvom za zapošljavanje saveznike vladajuće stranke.

Inače, u nasilju koje je zahvatilo zemlju od srpnja poginulo je oko 300 ljudi, a tisuće su ozlijeđene. Sheikh Hasina, koja je vladala zemljom tijekom dva mandata od ukupno 15 godina, okončala je svoj drugi mandat na vlasti u zemlji s 170 milijuna stanovnika. Vodila je politički pokret koji je naslijedila od svog oca, utemeljitelja države Mujibura Rahmana, koji je ubijen 1975. godine.

84

godine navršio je Muhammad Yunus, koji je 2006. dobio Nobelovu nagradu za mir

Od ranih 1990-ih, Hasina se izmjenjivala na vlasti sa svojom suparnicom Khaledom Zijom, koja je naslijedila vlastiti politički pokret od svog supruga Ziaura Rahmana, vladara koji je ubijen 1981. godine.

Muhammad Yunus rođen je 1940. godine u Chittagongu, lučkom gradu na jugoistoku Bangladeša. Studirao je na Sveučilištu u Dhaki, prije nego što je dobio prestižnu Fulbrightovu stipendiju za studij na Sveučilištu Vanderbilt u Sjedinjenim Državama, gdje je doktorirao ekonomiju.

Nakon povratka u Bangladeš 1972., godinu dana nakon što je zemlja stekla neovisnost od Pakistana, počeo je predavati na Sveučilištu Chittagong. No, teška glad koja je 1974. zahvatila zemlju i odnijela živote 1,5 milijuna ljudi potaknula ga je da pronađe način kako pomoći siromašnima.

Yunus je počeo davati male zajmove najsiromašnijim članovima svoje zajednice, što je dovelo do osnivanja Grameen Banke 1983. godine. Banka je brzo rasla i postala svjetski lider u smanjenju siromaštva putem mikrokredita. Yunus i Grameen Banka nagrađeni su Nobelovom nagradom za mir 2006. godine za ukupno plasiranih oko 6 milijardi dolara u stambene, studentske i mikro-poduzetničke zajmove, posebno podržavajući žene Bangladeša.

Unatoč priznanjima, Yunus se suočavao s kritikama, uključujući optužbe za previsoke kamate na mikrozajmove, što je on odlučno negirao tvrdeći da je jedini cilj banke pomaganje siromašnima i jačanje malih poduzetnika. Yunus je bio dugogodišnji kritičar bivše premijerke Hasine, koja ga je optužila za “isisavanje krvi iz siromašnih”. Kratko je razmatrao osnivanje nove političke stranke 2007. godine, što je Hasina oštro kritizirala. Na kraju je odustao od te ideje.

Novi ‘dan oslobođenja’
S pozicije direktora Grameen Banke smijenila ga je, 2011. godine, središnja banka, koja je pod kontrolom vlade, a zbog prekoračenja obvezne dobi za umirovljenje, prenosili su mediji. U narednim godinama, Yunus se suočavao s nizom optužbi i sudskih procesa koje su njegovi pristaše smatrali politički motiviranim.

U svom prvom obraćanju nakon imenovanja, Yunus je pozvao na mir i zajedništvo te obećao da će raditi na obnovi povjerenja u vladu i pravdu za sve žrtve nasilja. Yunus je za indijski servis Times Now kazao da ponedjeljak, kada su konačno zaustavljeni prosvjedi, smatra “drugim danom oslobođenja” Bangladeša nakon rata za neovisnost od Pakistana 1971.

Komentirajte prvi

New Report

Close