Strancima ulaz u srpsku vojnu industriju

Autor: Poslovni dnevnik , 28. lipanj 2017. u 21:59
Država je 2017. izdvojila 50 mil. eura za vojne tvornice/ Maja Santoši/PIXSELL

Kompanije iz inozemstva moći će imati 49% vlasništva u obrambenim tvrtkama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da je Ministarstvo obrane pripremilo izmjene zakona koje će omogućiti dolazak stranih kompanija u obrambenu industriju Srbije uz udjel u vlasništvu od najviše 49 posto.

Na otvaranju Sajma naoružanja i vojne opreme Partner 2017 u Beogradu, Vučić je rekao da će to omogućiti dolazak strane pameti, znanja i novca i osigurati da tvornice vojne industrije Srbije postanu glavni motor razvoja srpskog gospodarstva i da značajno sudjeluju u rastu bruto društvenog proizvoda. On je rekao da je riječ o važnom iskoraku i da je vlada Srbije zbog toga od 2014. do 2016. godine investirala 126 milijuna eura u unaprjeđenje kapaciteta postojećih tvornica vojne industrije Srbije, ali i izgradila nove tvornice i pogone.

 Predsjednik Srbije je dodao da je samo ove godine izdvojeno gotovo 50 milijuna eura za vojne tvornice, osim onog novca koje su same tvornice odlučile investirati, što će predstavljati značajan poticaj za jačanje njihovih kapaciteta.  Vučić je dodao da će biti ulagano i u unaprjeđenje remontnih kapaciteta, ali i u prijem novih kadrova koji trebaju podmladiti postojeće stručne kapacitete, prije svega među inženjerima strojne i elektrotehničke struke.

Govoreći o Sajmu Partner, Vučić je ocijenio da je riječ o prestižnoj manifestaciji koja okuplja sve više stranih izlagača i koja je stekla uvjete da se održava svake, a ne tek svake druge godine. "Ovo je prilika za značajna poslovna partnerstva, kontakte važne za biznis i unaprjeđenje ne samo naše nego i ekonomije drugih zemalja.  Danas namjenska industrija ne služi samo kao pomoć obrani vlastite zemlje, nego je i način i sredstvo za unaprjeđenje ekonomije i bolji životni standard svih građana", rekao je Vučić.  On je najavio da će na sajmu biti predstavljen novi raketni sustav Šumadija dometa 285 kilometra, nova verzija topa haubice Nora, kao i brojni drugi vojni sustavi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close