Strah i nezaposlenost doveli Nacionalnu frontu do trijumfa

Autor: Tomislav Pili , 07. prosinac 2015. u 22:00
Čelnica FN-a Marine Le Pen opisala je izbornu pobjedu kao 'veličanstvenu'/REUTERS

Izborni uspjeh FN-a poklapa se s regijama s visokom nezaposlenošću, ali ne treba zanemariti ni šok birača nakon islamističkih napada.

Krajnje desna Nacionalna fronta (FN) došla je u prvom krugu lokalnih izbora u Francuskoj u nedjelju do povijesnog rezultata zahvaljujući posljedicama terorističkog napada u Parizu, migrantskoj krizi, ali i teškoj ekonomskoj situaciji, posebno na sjeveru zemlje.

Nakon što su svi glasovi prebrojeni, FN pod vodstvom Marine Le Pen u vodstvu je u šest od 12 regija kontinentalne Francuske. Čelnica stranke opisala je pobjedu kao "veličanstvenu" što i ne čudi s obzirom da bi osvajanje samo jedne regije bio najbolji rezultat FN-a ikad. Time je FN preuzeo vodstvo u francuskom političkom spektru ostavivši iza sebe Socijalističku stranku predsjednika Francoisa Hollandea te konzervativnu Republikansku stranku Nicolasa Sarkozya. Iako regionalni, ovi izbori imaju značajan utjecaj na francusku ekonomsku politiku s obzirom da jedinice lokalne samouprave imaju ovlast odlučivati o pitanjima prometa, zračnih luka, pomorskih luka te organizaciji školstva.

Pogled na izbornu kartu otkriva kako se izborni uspjeh FN-a poklapa s područjima koja imaju slabašan ekonomski rast i visoku nezaposlenost. Međutim, ne treba zanemariti ni šok birača islamističkim napadom prije tri tjedna te utjecaj migrantske krize, upozorio je na TV-postaji France 2 Brice Teinturier, analitičar Ipsosa. FN već se desetljećima zalaže za ograničavanje useljavanja, kao i za vraćanje kontrole nad granicama, ali i valutom.

Stranka ima pristaše u svim slojevima društva koje je počelo okretati leđa klasičnoj političkoj klasi u zemlji u kojoj nezaposlenost pogađa gotovo 3,6 milijuna osoba. Ovakav rezultat stoga jest šokantan, ali ne treba biti iznenađenje, tvrdi za Financial Times James Shields, profesor na sveučilištu Aston. "Ono što Marine Le Pen želi pokazati iznad svega jest da njezina stranka može vladati većim sredinama od srednje velikih gradova. Regija s nekoliko milijuna stanovnika pruža izvrsnu testnu podlogu, dajući FN-u priliku da pokaže neke rezultete prije parlamentarnih i predsjedničkih izbora 2017. godine", kaže Shields.

Pobjeda venezuelanske oporbe

Kapitalizirali ekonomsko nezadovoljstvo birača

Venezuelanska oporba osvojila je u nedjelju većinu u parlamentu nakon 16 godina nadjačavši Socijalističku stranku. Koalicija demokratskog jedinstva osvojila je 99 mjesta od ukupno 167 mjesta. Oporba je tako kapitalizirala nezadovoljstvo birača zbog teške ekonomske situacije u zemlji. Naime, od dolaska predsjednika Nicolasa Madura prije dvije godine, valuta bolivar izgubila je 97 posto vrijednosti. Od 2013. realne plaće pale su za 36 posto, a "minimalac" iznosi 48 dolara po službenom tečaju, odnosno 10 dolara po neslužbenom. Do 2017. inflacija bi trebala doseći 1500 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close