Što se događalo u danima uoči Prigožinove smrti? ‘U Africi je postalo napeto, vjerojatno je bježao’

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2023. u 10:13
FOTO: REUTERS/Yulia Morozova

ISW smatra da su “panika i impulzivnost” koje je Prigožin pokazao u bijegu iz Afrike ostavili bivšeg čelnika Wagner grupe ranjivim pred političkim protivnicima

Jevgenij Prigožin najvjerojatnije je pobjegao u i iz Afrike zbog nastojanja ruske vojske da potkopa aktivnosti Wagnera u regiji, navodi američki Institut za proučavanje rata (ISW) u izvješću objavljenom 23. kolovoza. Izvori upoznati s ruskim sigurnosnim službama tvrde da su postojala nastojanja da se “u potpunosti blokiraju Wagnerove operacije u Africi” piše ISW.

Nakon Prigožinovog ustanka protiv ruske vlade u lipnju, Wagner grupa pomaknula je fokus s Ukrajine na operacije u Africi. Plaćenička skupina povezana je s ratnim zločinima u Srednjoafričkoj republici i Maliju. Prigožin se 21. kolovoza obratio javnosti snimkom u kojoj je kazao da se nalazi u jednoj afričkoj državi.

Prema insajderskom izvoru, ruska vojska je planirala Wagneru u potpunosti onemogućiti djelovanje u Africi te plaćenike zamijeniti korpusom od 20.000 vojnika. Izvor je dodao da se Prigožin duboko protivio tim naporima i “činio sve kako bi ih spriječio”.

ISW je primijetio da su Prigožin i Wagnerovi predstavnici sredinom kolovoza intenzivirali napore da ponovno uspostave Wagner u Africi i na Bliskom istoku, a Prigožin je čak objavio video samoga sebe u neodređenoj afričkoj zemlji 21. kolovoza, što je jedan od rijetkih objavljenih video snimaka Prigožina nakon pobune. Budućnost Wagnera bez Jevgenija Prigožina je neizvjesna, zaključuje Institut za proučavanje rata.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close