‘Srpska’ želi ruski lijek

Autor: Saša Paparella , 20. siječanj 2020. u 21:59
Milorad Dodik ponovno u sukobu sa Sarajevom/PIXELL

Obračun u BiH.

Lideri Republike Srpske najavili su kako uskoro očekuju pozitivan ishod političke borbe koja je počela minule godine, a tiče se dozvole nadležnih institucija iz Sarajeva da odobre dolazak ruskih farmaceutskih kuća na tržište BiH.

Pobornici te ideje u Banjaluci zahtjev za uvođenje ruskih farmaceutskih kompanija na tržište u BiH duže vrijeme obrazlažu povoljnijom ponudom lijekova, a što bi se pozitivno odrazilo i na prenapregnute fondove zdravstva.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, U BiH je tijekom 2017. uvezeno lijekova u vrijednosti oko 390 milijuna eura.

Na tome su najviše zaradili farmaceuti iz Njemačke, Francuske, Hrvatske, Slovenije i Italije. Potrošnja je u porastu, a najviše se koriste lijekovi za kardiovaskularni, probavni i nervni sistem, kao i antidepresivi i antibiotici, a uvozi se sve – od aspirina do kemoterapija za najagresivnije bolesti.

Sredinom 2019. Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS izjavio je kako Agencija za lijekove BiH "ne dozvoljava isporuku lijekovi za BiH iz Sankt Peterburga, iako su znatno jeftiniji".

Komentirajte prvi

New Report

Close