Srbija očekuje da će proizvoditi još jedan Fiatov model

Autor: Darko Bičak , 02. prosinac 2013. u 22:01
Fiat je sredinom godine revidirao procjene o proizvodnji automobila u Kragujevcu/S. Midžor/PIXSELL

Mlađan Dinkić procjenjuje da bi još jedan Fiatov automobil Srbiji donio dodatnih 1,5 milijardi eura i 2000 novozaposlenih radnika.

Fiat je nedavno najavio da planira u narednom razdoblju na tržište izbaciti pet novih modela automobila, a u Srbiji očekuju da bi se u Kragujevcu mogao ekskluzivno proizvoditi barem jedan od njih.

Naime, trenutno se u Fiat automobilima Srbija (FAS), kako se sada službeno zove nekadašnja Zastava automobili, proizvodi samo Fiat 500L. Mlađan Dinkić, lider stranke Ujedinjeni regioni Srbije i višegodišnji ministar financija i gospodarstva u vladi Srbije, trenutno bez ministarske fotelje, istaknuo je da nastojanje za privlačenje novog modela Fiata mora biti prioritet njegove zemlje. "Fiat planira proizvodnju novog modela i razmišlja u kojoj će od svojih tvornica u svijetu locirati proizvodnju. Zbog toga naša Vlada mora poduzeti sve da uvjeri Fiat da to bude Kragujevac", kazao je Dinkić. 

 

1,5milijardi

eura trebala bi realizirati Srbija od izvoza automobila u 2013.

Konačna odluka
On smatra da ne treba čekati da Fiat izabere konkretnu zemlju i tvornicu, jer će onda već biti prekrasno za lobiranje. Ovaj bivši ministar gospodarstva, koji je s Fiatom obavio i najviše tehničkih dogovora oko dolaska u Srbiju prije pet godina, procjenjuje da bi ova zemlja s još jednim modelom Fiata mogla u potpunosti eliminirati svoj sadašnji vanjskotrgovinski deficit. Naime, pojašnjava Đinkić, izvoz automobila iz Srbije bi se sa sadašnjeg plana od 1,5 milijardi dolara udvostručio na tri milijarde. "Zahvaljujući FAS-u, naš ukupni izvoz je dva puta veći nego što je bio prije pet godina. Smatram da Srbija još nije ni izbliza iskoristila svoj potencijal daljnjeg razvoja automobilske industrije, a zbog čega se treba što prije početi raditi na novom modelu Fiata koji nam može donijeti novih 2000 radnih mjesta", kaže Dinkić.

Iako se o novim modelima u Fiatu spekulira već neko vrijeme, konkretnu potvrdu je nedavno dao Alfredo Altavilla, direketor Fiata za Europu, Bliski istok i Afriku (EMEA). On je u razgovoru za talijanski dnevnik Corriere della Serra potvrdio da se radi o pet novih modela koji bi trebali ojačati Fiatovu tržišnu poziciju u EMEA regiji. Altavilla je pojasnio da se radi o četiri modela koja će se temeljiti na njihovoj uspješnici Fiatu 500 te jedan na Pandi. Iako nije govorio o detaljima, dao je naslutiti da će se raditi o off-road Pandi koja bi omogućila talijanskom proizvođaču automobila da bude jače prisutan u SUV (laki cestovni terenci) segmetnu tržišta automobila. On pritom nije želio govoriti o konkretnim vremenskim okvirima u kojima bi novi modeli mogli biti plasirani na tržište, a isto tako ni o konkretnim tvornicama i zemljama u kojima bi se oni proizvodili.   

 

2000novih

radnih mjesta otvorilo bi se ako bi krenula proizvodnja novog modela

Nova tvornica
Iako je Fiat na neki način povezan s proizvodnjom automobila u Kragujevcu od 1955. godine, aktualna suradnja datira od 2008. godine kada je stvorena tvrtka Fiat automobili Srbija u kojoj Talijani imaju 67 posto udjela, a ostatak otpada na državu Srbiju. Izgrađena je nova tvornica u kojoj se proizvodi više varijanti Fiatovog produženog modela novog Fiće 500L. Posao u FAS-u, čija tvornica se nalazi 10-ak kilometara od Kragujevca, našlo je 2500 radnika. Ukupno je u gradnju i opremanje pogona, kapaciteta 250.000 automobila godišnje, uloženo oko milijardu eura. Lani je proizvedeno 30.000 automobila, a očekivanja za ovu godinu se kreću na razini od 110 tisuća. Naime, prvotni plan za ovu godinu je bio proizivesti 180 tisuća automobila, a temeljio se na bescarinskom izvozu u Rusiju.

No, zbog kašnjenja početka izvoza na rusko tržiše, Fiat je sredinom godine revidirao svoje procjene o proizvodnji automobila u Kragujevcu sa 180 tisuća proizvedenih vozila na 110 do maksimalno 140 tisuća. FAS je sredinom godine predstavio svoje nove modele, produženi Fiat 500 Living s pet i sedam sjedišta te Fiat 500L Trekking. Riječ je o Fiatovim  automobilima koji se proizvode samo u Srbiji, a proizvodnja je u potpunosti namijenjena izvozu. Cijena modela Fiat 500L u Hrvatskoj se kreće između 120 i 155 tisuća kuna. 

Bilanca

Uvoz za izvoz

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, ta zemlja je u listopadu izvezla automobila i opreme za 176 milijuna dolara. No, istovremeno je uvoz opreme i dijelova za autoindustriju iznosio 168 milijuna dolara, a što znači da je ukupna zarada bila relativno mala. U Srbiji očekuju da će ukupno ove godine od izvoza automobila uprihoditi 1,5 milijardu dolara. No, osim te uspješne strane, uz Fiat automobile Srbija je vezana i činjenica da radnici u Kragujevcu zarađuju prosječno 300 eura, za razliku od Fiatovih radnika uz Poljskoj s 1100 eura i Italjiji s 1200 eura plaće.

Komentirajte prvi

New Report

Close