Srbija centralizira upravljanje državnim vojnim tvrtkama

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2020. u 22:00
Ulaganja u članove grupe obavljat će se preko Srpske banke/ Edina Žuko/PIXSELL

Članovi grupe su, među ostalim, Zastava oružje, Krušik, Yumco, FAP, Utva, Prvi partizan i Trayal.

Vlada Srbije osnovala je grupu Obrambena industrija Srbije, koju čine proizvođači oružja i vojne opreme čiji je većinski osnovni kapital državni ili društveni.

Grupa počinje raditi u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu Uredbe o grupaciji Obrambena industrija Srbije, a cilj njenog formiranja je, kako se navodi, "ostvarivanje strateških interesa Srbije u području proizvodnje naoružanja i vojne opreme", objašnjava Tanjug. Zapravo, riječ je o centralizaciji upravljanja vojnom industrijom.

Državni udjel od 51 posto
Kako se navodi u Uredbi, ukupan udjel državnog ili društvenog vlasništva kod proizvođača ne može biti manji od 51%, a grupu čine kompanije koje su nositelji obrambenih i temeljnih tehnologija i koji imaju status proizvođača oružja i vojne opreme. Utvrđeno je da je državni kapital, u skladu sa Zakonom o proizvodnji i prometu oružjai vojne opreme, kapital Republike Srbije, tijela, organizacija i javnih poduzeća koje je osnovala Republika Srbija.

U grupu obrambena industrija Srbije uključeno je niz poznatih proizvođača oružja i vojne opreme, među kojima su Prva iskra – namjenska proizvodnja, Milan Blagojević – Namjenska, Prvi partizan, Zastava oružje, Sloboda, Holding korporacija Krušik, Prva petoljetka namjenska, Teleoptik žiroskopi, Trayal, Yumco, Zastava Tervo, FAP korporacija, Utva avioindustrija, Borbeni složeni sistemi i Belom.

Grupu će voditi Savjet
Članovi novoosnovane grupe su i PPT TMO, Zastava Kovačnica, Kovački centar i Korun Holding, a to mogu, kako piše u Uredbi, postati i drugi proizvođači oružja i vojne opreme koji ispunjavaju zakonske uvjete.  Vlada Srbije će osnovati Savjet za obrambenu industriju koji će upravljati grupom, a kojeg čine predsjednik Savjeta, četiri potpredsjednika i ostali članovi koji će biti predsjednici Nadzornih odbora u kompanijama koje pripadaju grupi.

Navodi se da se članovi nove grupe vojne industrije mogu povezati međusobno ili s drugim domaćim ili stranim kompanijama u klastere u različitim područjima proizvodnje oružja i vojne opreme zbog ostvarivanja zajedničkih interesa.  Financiranje ulaganja u tehnološki razvoj članova grupe, u skladu s programima razvoja, obavlja se preko Srpske banke iz Beograda, koja, kako se navodi, obavlja financijske usluge od značaja za obranu Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close