SpaceX prekršio ekološke propise i više puta zagadio okoliš u Teksasu

Autor: Domagoj Puljizović , 16. kolovoz 2024. u 07:25
Iz Muskove tvrtke su izjavili da su im regulatori rekli da mogu nastaviti s lansiranjima unatoč obavijestima o kršenju zakona!?/Reuters

Aerosvemirske tvrtke moraju slijediti državne i savezne propise za buduća lansiranja.

SpaceX Elona Muska prekršio je ekološke propise u Teksasu ispuštanjem zagađivača u vodene površine ili blizu njih, priopćila je državna agencija u obavijesti o kršenju zakona, a koja se fokusira na sustav za hlađenje vodom lansirne baze Starbase.

Obavijest Teksaške komisije za zaštitu okoliša (TCEQ) stigla je prošlog tjedna, pet mjeseci nakon što je ured Agencije za zaštitu okoliša (EPA) za regiju 6, koja obuhvaća Teksas i okolne države, također obavijestio SpaceX da je prekršio Zakon o čistoj vodi zbog istih aktivnosti, piše CNBC.

Zaobišli regulatore
TCEQ je naveo da je njegova podružnica u južnom Teksasu zaprimila pritužbu 6. kolovoza 2023. u kojoj se navodi da SpaceX “ispušta vodu iz sustava za hlađenje bez odobrenja TCEQ-a” te da je “regija Harlingen zaprimila 14 pritužbi koje tvrde da sustav za hlađenje objekta ima negativne ekološke utjecaje”, navedeno je u dokumentu.

Naime, aerosvemirske tvrtke, uključujući SpaceX, moraju ispuniti državne i savezne propise kako bi dobile odobrenje od Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA) za buduća lansiranja.

113

mikrograma po litri iznosila je koncentracija žive na jednoj izljevnoj točki

SpaceX je zatražio dozvolu za provedbu do 25 lansiranja i slijetanja svemirskog broda Starship i rakete Super Heavy godišnje u svojoj bazi u Boca Chici. Obavijesti o kršenju zakona mogle bi usporiti ta odobrenja i rezultirati novčanim kaznama, daljnjim istragama i kaznenim prijavama protiv SpaceX-a.

U objavi na društvenoj mreži X, iz SpaceX-a su izjavili da su im regulatori rekli da mogu nastaviti s lansiranjima unatoč obavijestima o kršenju zakona. “Tijekom naše kontinuirane suradnje s TCEQ-om i EPA-om, izričito smo pitali trebamo li zaustaviti rad sustava za hlađenje i obaviješteni smo da operacije možemo nastaviti”, poručili su iz tvrtke. Ni jedan regulator nije komentirao ovu izjavu.

U međuvremenu, 25. srpnja 2024., ekološki istražitelj TCEQ-a proveo je pregled usklađenosti s propisima o otpadnim vodama i utvrdio da je SpaceX četiri puta između ožujka i srpnja ove godine ispuštao industrijske otpadne vode bez dozvole.

Tijekom prvog testnog leta u travnju prošle godine, energija rakete uzrokovala je eksploziju betonske lansirne rampe, a letjelica je eksplodirala u zraku. Komadi betona završili su u blizini staništa ugroženih vrsta, a požar je zahvatio 3,5 hektara državnog parka Boca Chica. Ekološke grupe tada su podnijele tužbu protiv SpaceX-a i FAA-e koja je odobrila lansiranje.

SpaceX je potom ubrzao obnovu rampe i instalaciju novog sustava za hlađenje vodom, no izbjegao je postupak dobivanja dozvole koji zahtijeva usklađivanje s ograničenjima za ispuštanje zagađivača i dostavljanje plana za tretman otpadnih voda. Prvi puni test sustava obavljen je u srpnju 2023., a EPA je pokrenula istragu i zatražila informacije o ispuštanju otpadnih voda.

Unatoč obavijestima o kršenju propisa, SpaceX je 14. ožujka nastavio s trećim testnim letom Starshipa koristeći neovlašteni sustav. Ekološki inženjer Eric Roesch istaknuo je ozbiljne nedostatke u prijavi za dobivanje dozvole.

Prekoračili rok
Također, napomenuo je da je SpaceX nakon obavijesti EPA-e trebao podnijeti zahtjev za dozvolu u roku od 30 dana. Tvrtka nije podnijela svoj zahtjev do 1. srpnja, otprilike 110 dana kasnije, prema dostupnim dokumentima TCEQ-a.

“Oni krše propise o otpadnim vodama već godinama i čini se da to nastavljaju uz blagoslov FAA-a,” rekao je Roesch. U svojoj izjavi, SpaceX je istaknuo da njihov sustav za hlađenje “ne nanosi štetu okolišu.” Tvrtka tvrdi da su druge dozvole koje su pribavili već odobrene za upotrebu, a po pitanju koncentracije žive SpaceX je naveo da u njihovim uzorcima “nije pronađena nikakva detektabilna razina žive”.

No, u srpanjskom zahtjevu za dozvolu stoji da je koncentracija žive na jednoj izljevnoj točki bila 113 mikrograma po litri, dok državni kriteriji zahtijevaju razine ne veće od 2,1 mikrograma po litri.

Komentirajte prvi

New Report

Close