Volkswagen odgodio lansiranje jednog svog novog modela do ranih 2030-ih

Autor: Domagoj Puljizović , 15. kolovoz 2024. u 09:17
Na konferenciji o poslovnim rezultatima Volkswagen je najavio smanjenja troškova i proizvodnih kapaciteta kako bi tvrtka oživjela marže/Reuters

Tvrtka je ranije ovog mjeseca izjavila da će biti potrebna značajna smanjenja troškova i proizvodnih kapaciteta kako bi oživjela marže.

Volkswagen (VW) je odgodio lansiranje novog ID.4 modela iz svog Trinity projekta električnih vozila (EV) do ranih 2030-ih zbog problema sa softverom i opadajuće potražnje.

Ambiciozni Trinity EV projekt Volkswagena, koji je prvobitno bio planiran za lansiranje 2026. za novi ID.4, naišao je na poteškoće sa softverom u podružnici Cariad. Kao odgovor, VW će 2026. ponuditi drugu verziju ID.4 zasnovanu na trenutačnoj MEB platformi.

No, veći modeli na novoj SSP platformi, uključujući ID.4 i električni SUV na tržište neće još barem šest godina. U internom dokumentu koji je predstavljen VW-ovom upravnom odboru, rukovoditelji su zaključili da nema potrebe za hitnim lansiranjem većeg automobila na SSP platformi, pa su odgodili izlazak novog ID.4 i SUV-a do ranih 2030-ih, kazao je za Reuters anonimni izvor.

Njemački poslovni list Handelsblatt piše da Volkswagen odgađa lansiranje novih modela zbog slabe potražnje za električnim automobilima i potrebe za smanjenjem troškova.

Trinity je jedan od nekoliko projekata stvorenih pod vodstvom bivšeg predsjednika uprave VW-a Herberta Diessa, a koji je njegov nasljednik Olver Blume preoblikovao u pokušaju optimizacije široke proizvodne mreže tvrtke uslijed prijelaza na električna vozila.

Tvrtka je ranije ovog mjeseca izjavila da će biti potrebna značajna smanjenja troškova i proizvodnih kapaciteta kako bi oživjela marže. Podsjetimo, u izvještaju za prvo polugodište 2024., VW je prijavio pad operativne dobiti od 14% u odnosu na isto razdoblje prošle godine – 4,7 milijardi eura u usporedbi s lanjskih 5,5 milijardi eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close