Slovenija za obranu od poplava namjerava uzeti kredit EBRD-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2013. u 17:41
Ilustracija (SXC)

U Sloveniji je registrirano šezdesetak područja kojima prijete poplave.

Slovenija u idućih šest godina planira investirati 600 milijuna eura za zaštitu od poplava, a dobila bi ih kao kredit od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), izjavio je u srijedu slovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan.

"Budući da je sredstava iz kohezijskog fonda EU-a za tu namjenu premalo, ubrzavamo aktivnosti za dobivanje kredita EBRD-a od 600 milijuna eura koje bi upotrijebili u idućih šest godina", rekao je Židan prilikom posjeta Murskoj Soboti. On je istaknuo da i zadnje poplave i podzemne vode kojima je pokriven velik dio polja uz rijeke Dravu i Muru svjedoče da treba više ulagati u infrastrukturu kako bi se spriječile velike štete od poplava koje se zadnjih godina ponavljaju.

U Sloveniji je registrirano šezdesetak područja kojima prijete poplave, istaknuo je Židan. Dodao je da su u Prekmurju, rubnoj pokrajini prema Mađarskoj i hrvatskom Međimurju, prilike kritične jer su protoci rijeka i visina podzemnih voda najveći u nekoliko zadnjih desetljeća pa se već sada procjenjuje da će ti krajevi imati velike štete u poljoprivredi jer je trećina njiva pod vodom.

Komentirajte prvi

New Report

Close