Šljive u BiH nekvalitetne, samo mali dio može u izvoz

Autor: Poslovni dnevnik , 28. kolovoz 2019. u 21:59
Bit će i manje rakije jer količine šljiva kod semberijskih voćara ne zadovoljavaju potražnju/ Duško Jaramaz/PIXSELL

Loše vremenske prilike s puno oborina uništile su urod i do 50 posto, a uzgajivači i izvoznici očekuju samo gubitke.

Izuzetno loši prinosi šljive ove godine voćarima u Bosni i Hercegovini zadali su glavobolje. Kvaliteta uroda vrlo je loša, a samo mali dio šljiva uspjet će zadovoljiti europske standarde te će se plasirati na police inozemnih trgovačkih lanaca.

Kasni mrazevi, prevelika vlažnost zraka, obilne oborine praćene ledom uz naglo povećanje temperatura zraka znatno su utjecale na uništenje plodova šljive ove godine. Prema riječima Nedžada Biće, predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH, ono što je uspjelo ostati na granama loše je kvalitete. "Određene količine šljive bit će za izvoz, međutim one nisu niti približno kao ranijih godina. Uglavnom ćemo ove godine šljivu koristiti u našoj zemlji", kaže Bićo za Klix.ba, dodajući da je BiH poljoprivreda u cijelosti trenutno u stanju kolapsa, a spas je u većem izdvajanju novčanih sredstava na državnoj razini. 

Gradačac je nadaleko poznat kraj upravo po šljivi, međutim, ovogodišnji prinosi su katastrofalni. Najveći tamošnji uzgajivač Ibrahim Latifović u nasadama šljiva ima osam hektara zemljišta, a vlasnik je i poljoprivredne zadruge Late. "Ove godine nećemo imati nikakvu dobit, naša zadruga prošle godine je poslovala s minusom, a tako će nam biti i u 2019.", žali se Latifović u razgovoru za Klix.ba. Latifović je i jedan od vodećih izvoznika iz Federacije BiH, a kako kaže, domaći uzgajivači u protekle dvije godine lagano gube europsko tržište. 

"Mislim da će BiH za dvije godine u cijelosti završiti priču vezano za izvoz šljiva, jer nismo konkurentni na europskom tržištu, za razliku od Srbije koja s voćem stiže u isto vrijeme kao i BiH. Razlika je u tome da oni imaju daleko bolju stimulaciju od države, dok mi nemamo apsolutno ništa", dodaje Latifović.

Na području Republike Srpske urod šljive podbacio je 50 posto. Pojedini poljoprivredni krajevi su pogođeni su vremenskim neprilikama do te mjere da su stabla ostala prazna. Semberijski voćari šljivu koju su uspjeli ubrati namijenili su za pravljenje rakije, međutim količine kojima raspolažu nedovoljne su u odnosu na potražnju. "Ove godine će svakako biti ispečeno manje rakije", kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođaća Sela Semberije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close