Šef Pentagona najavljuje dodatne sankcije Iranu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. listopad 2012. u 11:39
Leon Panetta (EPA)

Ovotjedne manifestacije u Teheranu pokazuju da sankcije znatno djeluju na iransko gospodarstvo.

Iran mora odgovoriti na zabrinutost međunarodne zajednice u vezi njegovog spornog nuklearnog programa, jer će mu inače biti određene dodatne sankcije, rekao je u subotu američki ministar obrane Leon Panetta.

"Nadamo se ozbiljnom razgovoru Irana s međunarodnom zajednicom kako bi se riješio taj problem, to je svrha tih sankcija", objasnio je šef Pentagona tijekom posjeta Peruu. "Ako se to ne dogodi, međunarodna zajednica će nastaviti uvoditi dodatne sankcije", dodao je ministar i naglasio međunarodno jedinstvo u vezi zahtjeva Iranu da prekine obogaćivanje urana. On je istaknuo da ovotjedne manifestacije u Teheranu pokazuju da sankcije znatno djeluju na iransko gospodarstvo. Iranska valuta je izgubila 40 vrijednosti u tjedan dana u odnosu na glavne svjetske valute radi sve veće nestašice deviza što onemogućuje središnju banku da podrži rial.

Nestašicu su izazvale pojačane UN-ove naftne i bankarske sankcije. Izrael pokušava uvjeriti međunarodnu zajednicu da dodatno pojača sankcije. Europska unija navodno razmatra mogućnost novih postroženja sankcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close