Šef NATO-a zaprijetio Kini

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2024. u 09:37
FOTO: REUTERS/Johanna Geron

U nekoj fazi bismo trebali razmotriti neku vrstu ekonomske cijene ako Kina ne promijeni svoje ponašanje, rekao je Stoltenberg

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg je za BBC rekao da bi se Kina trebala suočiti s posljedicama zbog podržavanja ruskog rata u Ukrajini, ako ne promijeni svoj put.

Jens Stoltenberg je rekao da Peking podupire ruske ratne napore, a istovremeno pokušava održati odnose s europskim saveznicima.

– To ne može funkcionirati na duge staze, rekao je Stoltenberg za BBC News.

Osvrnuo se i na nuklearno oružje i troškove obrane.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada Rusija ne pokazuje znakove popuštanja u svom ratu protiv Ukrajine.

Na mirovnom summitu, održanom u Švicarskoj proteklog vikenda, deseci nacija obvezali su se na podršku Kijevu, ali Rusija je taj summit nazvala gubitkom vremena i izjavila da će pristati na mirovne pregovore samo ako Ukrajina praktički kapitulira.

Na pitanje o tome što bi članice NATO-a mogle učiniti u vezi s kineskom podrškom Rusiji, Stoltenberg je rekao da se vodi “stalna rasprava” o mogućim sankcijama.

– Kina dijeli mnogo tehnologija, poput mikroelektronike koja je ključna za Rusiju za izradu projektila, oružja koje koristi protiv Ukrajine. U nekoj fazi bismo trebali razmotriti neku vrstu ekonomske cijene ako Kina ne promijeni svoje ponašanje, rekao je Stoltenberg.

Peking je zbog potpore Rusiji već pod nekim sankcijama. Prošlog je mjeseca SAD najavio ograničenja koja bi bila usmjerena na dvadesetak tvrtki sa sjedištem u Hong Kongu i Kini. Kina je branila svoje poslovanje s Moskvom tvrdeći da ne prodaje smrtonosno oružje te da razborito postupa s izvozom ‘predmeta dvojne namjene‘, sve u skladu sa zakonima i propisima.

Komentirajte prvi

New Report

Close