Šećerana Bijeljina završila u stečaju

Autor: Poslovni dnevnik , 17. prosinac 2015. u 22:00
Prihodi tvornice ove godine pali su na samo 25 mil. kuna

Skupina zainteresiranih investitora već je pripremila novac za kupnju Šećerane u stečaju, ali traže da se dražba održi uskoro.

Okružni privredni sud u Bijeljini donio je rješenje o otvaranju stečaja u Tvornici šećara Bijeljina i za stečajnog upravitelja imenovao Lazu Đurđevića, javlja portal Capital.ba.

U rješenju se pozivaju vjerovnici da u roku od 30 dana prijave sudu svoja potraživanja, s dokazima o osnovanosti potraživanja. Prijavljena potraživanja ispitat će se na ispitnom ročištu zakazanom za 10. ožujka 2016. godine na Osnovnom suda u Bijeljini. Stečaj Tvornice šećera pokrenut je na prijedlog Porezne uprave RS koja od Šećerane potražuje 1,9 milijuna KM (oko 7,6 mil. kuna) na temelju neplaćenih porezih obveza i kamata, dok Porezna uprava ima upisanu hipoteku na nekretnine Šećerane.

 

7,6milijuna

kuna od Šećerane potražuje Porezna uprava RS

Budući da je vlada RS vlasnik Šećerane, sud je od vlade zatražio izjašnjenje o pokretanju stečaja. Vlada do održavanja ročišta 10. prosinca ništa nije odgovorila i sud je ocijenio da se, po Zakonu o stečaju, ako se strana ne izjasni u roku od 30 dana smatra da je suglasnost dobivena. Šećerana u kojoj je zaposleno 56 radnika potpuno je nesolventna, ne može izmirivati svoje obveze koje trenutno iznose 22,1 milijuna KM, a računi su joj blokirani od 2011. godine.

Prihodi tvornice pali su sa 19,2 milijuna u 2011. godini na 6,2 milijuna KM u 2015. godini (oko 25 mil. kuna). Međutim, skupina zainteresiranih investitora već je pripremila novac za kupnju Šećerane u stečaju, javlja portal Capital.ba. Predstavnik ulagača Goran Vajkić kaže kako su uvjereni da će ponuditi najbolju cijenu na dražbi, te da imaju plan investiranja. Procjenjuju da je za remont i dovođenje Šećerane u tehnički ispravno stanje potrebno oko 20 mil. KM, dok u nasade šećerne repe treba uložiti 45 mil. KM. Međutim, ulagači će odustati ako se dražba ne održi uskoro. 

Komentirajte prvi

New Report

Close