Saudijci ipak ne daju dragulj Aramco, već samo rafinerije

Autor: Tomislav Pili , 12. siječanj 2016. u 15:59
Aramco kontrolira 15 posto svjetskih rezervi nafte/REUTERS

Upućeni izvori tvrde da se planiraju prodati udjeli u rafinerijama gdje Aramco surađuje s inozemnim naftnim kompanijama.

Veliki preokret u priči oko izlistavanja dionica vodećeg svjetskog proizvođača nafte, saudijskog Aramca. Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, saudijska država kao vlasnik kompanije planira privatizirati samo rafinerijske podružnice u kojima surađuje s inozemnim naftnim kompanijama. O privatizaciji segmenta proizvodnje sirove nafte nema govora, dodaje Reuters.

Jedna od opcija tog plana je stvaranje holdinga koji bi se sastojao od udjela u rafinerijskim tvrtkama. Holding kompanija je ta koja bi se mogla izlistati, a ne Aramco , kaže upućeni izvor. Podsjetimo, energetski svijet krajem prošloga tjedna iznenadila je vijest kako saudijska kraljevska kuća razmišlja o privatizaciji Aramca, kompanije koja kontrolira 265 milijardi barela ili 15 posto svjetskih naftnih rezervi.

 

5milijuna

barela dnevni je kapacitet Aramca i njegovih partnera

Špekulacije o prodaji dionica na burzi potaknuo je intervju kojeg je princ Mohammad bin Salman dao britanskom The Economistu. Princ je izjavio kako očekuje da će odluka o privatizaciji Aramca biti donijeta u sljedećih nekoliko mjeseci. Izlaskom na burzu Aramco bi postao prva kompanija na svijetu vrednovana na najmanje bilijun dolara. Međutim, poznavatelji situacije bliski kraljevskoj obitelji u Riyadu tvrde kako ideja o prodaji Aramca nije razmatrana s obzirom na njegovu veličinu te vodeću ulogu u provođenju saudijske naftne politike.

Vlada nikada neće odustati od svog krunskog dragulja , tvrdi za Reuters jedan bankar iz saudijske prijestolnice. Međutim, ideja o privatizaciji rafinerijskih podružnica ne znači da Saudijci nude tržištu manje atraktivnu robu. Rafinerijsko i petrokemijsko carstvo Aramca vrijedi puste milijarde dolara, a kandidata za prodaju je nekoliko.

Među njima je rafinerija Jubail gdje surađuju sa Shellom, zatim rafinerija u Yanbuu gdje im je partner ExxonMobil te rafinerija gdje surađuju s kineskim Sinopecom. Meta ne nedostaje i u inozemstvu – Motiva u SAD-u gdje je partner Shell te kineski i korejski pogon gdje Saudijci surađuju s Exxonom i Sinopecom. Ukupno rafinerije koje Aramco posjeduje sa stranim partnerima imaju dnevni kapacitet prerade od pet milijuna barela nafte.

Iskustvo privatizacije takvih zajedničkih ulaganja također postoji. Naime, prije osam godina na burzi u Riyadu izlistane su dionice PetroRabigha, rafinerijskog i petrokemijskog pogona u kojem su Aramco i japanski Sumitomo držali svaki po 37,5 posto udjela. No, cijeli plan može pasti u vodu ako strani partneri ne pristanu na privatizaciju. Kako tvrde upućeni izvori, o ideji prodaje udjela inozemne naftne kompanije još nisu obaviještene.

No, ako se ponudi prava cijena , stranci bi mogli biti zainteresirani da otkupe udjele od svog saudijskog partnera. S druge pak strane, saudijska burzovna pravila u slučajevima prodaje državnih kompanija ograničavaju pristup stranim ulagačima. Prema mišljenju analitičara, inozemni ulagači mogli bi dionice kupovati tek na sekundarnom tržištu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close