Sankcije Rusiji osjetit će i zapadne zemlje

Autor: Tomislav Pili , 20. veljača 2022. u 12:49
Američka ministrica financija Janet Yellen kaže da SAD pokušava zaštititi Europu od prekomjernog utjecaja/Reuters

Zbog ruskih postrojbi nagomilanih na granici s Ukrajinom, Biden nastavlja raditi sa saveznicima na diplomatskom rješenju krize.

Ako Rusija bude kažnjena koordiniranim sankcijama u slučaju napada na Ukrajinu, to će izazvati teškoće i u drugim zemljama, izjavila je američka ministrica financija, naglasivši da SAD pokušava zaštititi Europu od “prekomjernog” utjecaja.

Ako kazne budu izrečene, “naravno, želimo da najviše pogode Rusiju”, rekla je Yellen u intervjuu. “No, priznajemo da će sankcije imati globalne posljedice”, izjavila je Yellen za AFP.

Ministrica je time ponovila upozorenje predsjednika Joea Bidena koji je u utorak naglasio da eskalacija sukoba neće biti “bezbolna” ni za Amerikance.

Zbog ruskih postrojbi nagomilanih na granici s Ukrajinom, Biden nastavlja raditi sa saveznicima na diplomatskom rješenju krize, ali je više puta upozorio Moskvu na “strašne” posljedice s kojima će se sučeliti ako napadne susjednu zemlju.

Predsjednik Biden “jasno je dao do znanja da namjerava Rusiji prouzročiti značajne troškove ako napadne Ukrajinu”, rekla je Yellen.

Ministarstvo financija priprema u suradnji s europskim saveznicima paket financijskih sankcija koje bi mogle biti usmjerene na ruske “pojedince ili tvrtke” i “sigurno bi uključivale ​​kontrolu izvoza”, rekla je Yellen.

Priznala je ipak da neke brine “potencijalan utjecaj na energetska tržišta, s obzirom na važnu ulogu Rusije u opskrbi svjetskih tržišta naftom i Europe prirodnim plinom”

Komentirajte prvi

New Report

Close