Samu Altmanu se ne može vjerovati, otvoreno laže, tvrdi bivša članica uprave

Autor: Tanja Ivančić , 03. lipanj 2024. u 06:10
Sam Altman nakon otkaza u listopadu vraćen je na posao kao izvršni direktor, dok su oni koji su ga smijenili otišli iz tvrtke/Shutterstock

Novi upravni odbor tvrdi da je Altman vrlo susretljiv i da tvrtka pazi na sigurnost.

Bivša članica upravnog odbora OpenAI-ja Helen Toner, koja je u studenom pomogla smijeniti izvršnog direktora Sama Altmana, prekinula je šutnju te je u podcastu objavljenom proteklog tjedna govorila o događajima unutar tvrtke koji su doveli do njegovog otkaza.

Altman je vraćen u OpenAI na poziciju izvršnog direktora u manje od tjedan dana nakon što je otpušten, a komentari H. Toner prvi put daju uvid u tu odluku.

Navela je primjer iz vremena kada je OpenAI lansirao ChatGPT, u studenom 2022.; tada, kazala je, odbor nije bio unaprijed obaviješten već je o tome saznao na Twitteru. Toner je također kazala da Altman nije rekao odboru da posjeduje OpenAI startup fond.

Razlozi nepovjerenja

Lansirao je ChatGPT bez najave upravi, nije otkrio da posjeduje OpenAI startup fond, lagao je o aktivnostima tvrtke.

Psihičko zlostavljanje
”Zadaća odbora je osigurati da se ostvari misija tvrtke, a to je da služi javnom dobru – prije profita, interesa ulagača i svega ostalog”, kazala je Toner u podcastu The TED AI Show. “Sam je godinama otežavao odboru obavljanje posla uskraćivanjem informacija, lažnim prikazivanjem stvari koje se događaju u tvrtki, u nekim slučajevima otvorenim laganjem”, rekla je Toner.

Toner je kazala da je Altman u više navrata dao upravi “netočne informacije o sigurnosnim procesima tvrtke”. “Za bilo koji pojedinačni slučaj, Sam je uvijek smislio neko objašnjenje zašto to nije velika stvar ili zašto se pogrešno tumači ili što već”, kazala je Toner.

“Ali krajnji učinak bio je taj da smo nakon godina takvog ponašanja svi četvero koji smo ga otpustili došli do zaključka da mu jednostavno ne možemo vjerovati što nam je onemogućavalo da uopće radimo”, rekao je. Toner je ispričala i kako je u listopadu, mjesec dana prije izbacivanja, odbor razgovarao s dvojicom direktora koji su iznijeli svoja loša iskustva s Altmanom i dokumentaciju problematičnih interakcija i neistina.

“Njih dvojica počela su nam odjednom govoriti… kako mu ne mogu vjerovati, o otrovnoj atmosferi koju stvara”, rekla je Toner. “Upotrijebili su izraz ‘psihičko zlostavljanje’, pritom nam kazali da misle kako on nije prava osoba koja bi trebala voditi tvrtku u AGI jer ne vjeruju da se može promijeniti”.

Potom je uprava donijela odluku o smjeni, a odlučili su to učiniti bez upozorenja jer su smatrali da će Altman, ako dozna za njihov plan, učiniti sve da ih zaustavi i diskreditira ponaosob, ispričala je Toner. Nakon, za javnost šokantne smjene, sve se brzo odvijalo.

OpenAI brzo je postavio privremene izvršne direktore, a zaposlenici, uključujući barem jednog člana uprave koji je otpustio Altmana, zalagali su se za njegov povratak, dok je vodeći investitor OpenAI-ja, Microsoft, također odlučio svesrdno podržati Altmana.

Smjena ili propast
Toner vjeruje da su pritisci urodili plodom jer su zaposlenima ponuđene tek dvije opcije: ili smjena odbora kako bi vratili Altmana ili promatranje propasti tvrtke. Budući da ljudi nisu željeli da se tvrtka raspadne, podržali su prvu opciju.

Ranije ovog mjeseca OpenAI otpustio je svoj tim fokusiran na dugoročne rizike umjetne inteligencije, godinu dana nakon što ga je tvrtka osnovala. Vijest je stigla nekoliko dana nakon što su voditelji oba tima, suosnivač OpenAI-ja Ilya Sutskever i Jan Leike najavili odlazak. Leike se pridružio AI konkurentu Anthropicu. Sadašnji odbor bavio se optužbama bivših članica odbora Helen Toner i Tashe McCauley.

U članku objavljenom u The Economistu, sadašnji članovi odbora opovrgnuli su tvrdnje da je Altmanovo smjenjivanje posljedica zabrinutosti oko sigurnosti umjetne inteligencije. Naglasili su Altmanovu transparentnost i kolegijalnost tijekom njihove interakcije. “U šest mjeseci gotovo svakodnevnog kontakta s tvrtkom, otkrili smo da je Altman vrlo susretljiv po svim relevantnim pitanjima i dosljedno kolegijalan sa svojim menadžerskim timom”, rekli su.

Komentirajte prvi

New Report

Close