Samo 25 posto Britanaca smatra da bi zemlja trebala biti van EU

Autor: Poslovni dnevnik , 12. lipanj 2024. u 22:00
Oko 40 posto glasača za izlazak smatra da je ekonomija u lošijoj situaciji kao rezultat Brexita/Reuters

Istraživanje koje je proveo Nacionalni centar za društvena istraživanja, pokazalo je da 24 posto smatra da bi Britanija trebala biti izvan EU-a, u usporedbi s 36 posto u 2019. i 41 posto u 2016.

Samo četvrtina Britanaca vjeruje da bi zemlja trebala biti izvan EU, što je najniži udio od glasanja za izlazak iz bloka 2016., pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.

Britanija će 4. srpnja održati nacionalne izbore, prve otkako je zemlja službeno napustila EU 2020. godine. Unatoč tome što je Europa dugo bila tema koja izaziva podjele u britanskoj politici, pitanje Brexita jedva da se do sada pojavilo u izbornoj kampanji.

Istraživanje koje je proveo Nacionalni centar za društvena istraživanja, pokazalo je da 24 posto smatra da bi Britanija trebala biti izvan EU-a, u usporedbi s 36 posto u 2019. i 41 posto u 2016.

Također je utvrđeno da se utjecaj Brexita na pitanja poput gospodarstva i imigracije sada smatra negativnijim nego 2019., kada su održani posljednji izbori. Promjena je bila posebno izražena među onima koji su 2016. glasali ‘leave’, piše FT.

Oko 40 posto glasača za izlazak smatra da je ekonomija u lošijoj situaciji kao rezultat Brexita, u usporedbi s 18 posto koji su mislili da će to biti slučaj 2019. Gotovo dvije trećine sada vjeruje da je imigracija veća kao rezultat napuštanja EU-a, u usporedbi sa samo pet posto koji su prethodno očekivali da će to biti slučaj.

“Ukratko, čini se da za mnoge od onih koji su glasovali za izlazak iz EU-a, Brexit nije ispao kako su očekivali”, navodi se u izvješću. Anketa od 5578 ispitanika pokazala je da je povjerenje u vladu palo na rekordno niske razine, pri čemu 45 posto ‘gotovo nikad’ ne vjeruje britanskim vladama da će zadovoljiti potrebe nacije iznad interesa vlastite stranke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close