Amerikanci zamrznuli Moskvi devizne rezerve, evo koje su moguće teške posljedice

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2022. u 13:01
Foto: Shutterstock

Dubljim posezanjem u domaće devizne rezerve Rusija gubi mogućnost financiranja rata.

SAD je stopirao rusku vladu u ponedjeljak da isplati vlasnicima svog državnog duga više od 600 milijuna dolara iz rezervi koje se drže u američkim bankama, ne bi li tako pojačali pritisak na Moskvu.

Pod sankcijama koje su uvedene nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, zamrznute su devizne rezerve ruske središnje banke u američkim financijskim institucijama. No Reuters navodi da je američko Ministarstvo financija dopuštalo ruskoj vladi korištenje tih sredstava za isplatu kupona na državni dug denominiran u američkim dolarima.

Isplate kupona iz Rusije

U ponedjeljak, kako je dospjelo najveće plaćanje, uključujući plaćanje glavnice od 552,4 milijuna dolara na dospijeću obveznice, američka vlada odlučila je prekinuti pristup Moskvi zamrznuvši im sredstva, rekao je glasnogovornik američkog Ministarstva financija. Isplata kupona od 84 milijuna dolara također je dospjela u ponedjeljak na državnu dolarsku obveznicu iz 2042. godine.

“Taj je potez trebao natjerati Moskvu da donese tešku odluku hoće li upotrijebiti dolare kojima ima pristup za plaćanje svog duga ili u druge svrhe uključujući potporu svojim ratnim naporima. Rusija mora birati između iscrpljivanja preostalih vrijednih dolarskih rezervi ili novih prihoda ili neplaćanja”, rekao je glasnogovornik.

JPMorgan Chase & Co (JPM.N), koja je do sada obrađivala plaćanja kao korespondentna banka, zatvorila je riznicu, rekao je izvor za Reuters. Korespondentna banka obrađuje isplate kupona iz Rusije, šaljući ih agentu za plaćanje kako bi ih podijelio vlasnicima obveznica u inozemstvu.

Rusija ima sredstva za plaćanje iz rezervi, s obzirom na to da su sankcije zamrznule otprilike polovicu od nekih 640 milijardi dolara ruskih zlatnih i deviznih rezervi. No, smanjenje bi povećalo pritisak baš u trenutku kada SAD i Europa planiraju nove sankcije ovog tjedna. Rusija, koja ima ukupno 15 otvorenih međunarodnih obveznica nominalne vrijednosti od oko 40 milijardi dolara, uspjela je izbjeći neplaćanje svog međunarodnog duga unatoč ozbiljnim zapadnim sankcijama.

“Ono što se u osnovi obavezuju učiniti je izvršiti još veći pritisak na (da se iscrpe) devizne rezerve u Rusiji. Ako to moraju učiniti, očito Rusija gubi mogućnost korištenja tih dolara za druge aktivnosti, odnosno za financiranje rata. To bi također moglo izvršiti pritisak na ruske zahtjeve da im europski kupci plaćaju plin u rublju”, rekao je David Wolber, odvjetnik za sankcije u Gibson Dunnu u Hong Kongu.

Moguće teške posljedice

Rusiji je zadnji put dopušteno da izvrši isplatu kupona u iznosu od 447 milijuna dolara na državnu obveznicu u dolarima iz 2030. godine, a koja je dospjela prošlog četvrtka, što je bila peta takva isplata od početka rata. Ako Rusija ne izvrši bilo koju od svojih nadolazećih plaćanja obveznicama u unaprijed određenim vremenskim okvirima, ili plati u rubljama gdje je navedeno u dolarima, eurima ili drugoj valuti, to će se računati neispunjenje obveze.

Ono bi zabranilo Rusiji pristup tim tržištima sve dok vjerovnici ne budu u potpunosti otplaćeni i dok se ne riješe svi pravni slučajevi koji proizlaze iz neizvršenja obveza.

Komentirajte prvi

New Report

Close