SAD i od Japana traži ograničenje izvoza čipova u Kinu

Autor: Poslovni dnevnik , 19. lipanj 2024. u 22:00
SAD želi proširiti ograničenja izvoza tehnologije na još 11 kineskih tvornica/Shutterstock

SAD je 2022. domaćim proizvođačima poput Nvidije i Lam Researcha ograničio izvoz čipova i strojeva za njihovu proizvodnju u Kinu

Dužnosnik američkog ministarstva trgovine sprema se nakon Nizozemske posjetiti Japan kako bi potaknuo saveznike da dodatno ograniče izvoz opreme za proizvodnju čipova u Kinu.

SAD je 2022. domaćim proizvođačima poput Nvidije i Lam Researcha ograničio izvoz čipova i strojeva za njihovu proizvodnju u Kinu, uz obrazloženje da zbog dvojne namjene predstavljaju moguću prijetnju za nacionalnu sigurnost.

Washington je odlučio mobilizirati i saveznike i Japan je prošlog srpnja također ograničio izvoz skupine strojeva za proizvodnju čipova u Kinu. Glavni su japanski proizvođači Nikon i Tokyo Electron.

Nizozemska je na poticaj SAD-a zabranila izvoz najsuvremenijih DUV strojeva koje proizvodi ASML, najveći proizvođač u svijetu.

Washington je od Den Haaga zatražio da zabrani i servisiranje strojeva, a sada pregovara sa saveznicima o uvrštenju na popis još 11 kineskih tvornica, piše Reuters. 

Komentirajte prvi

New Report

Close