Rimu upitno 200 milijardi eura, Bruxellesu šalje revidirani plan oporavka

Autor: Ana Blašković , 16. svibanj 2023. u 22:00
Giorgia Meloni, predsjednica talijanske vlade/Shutterstock

Italija pokušava pronaći kvalitetne projekte do isteka roka u lipnju 2026.

Italija preispituje kako potrošiti 200 milijardi eura iz fonda za oporavak od Covida-19 pokušavajući izbjeći rasipanje novca na uzaludne projekte, ili još gore, dovesti se u situaciju da ga ne uspije potrošiti na vrijeme.

“Ključno je pravilno koristiti taj novac. To je važna prilika za Europu i našu zemlju”, rekao je visoki talijanski dužnosnik Financial Timesu. Otkad je osigurala najveći dio sredstava EU-a za ponovno pokretanje gospodarstva nakon pandemije, Italija se trudi pronaći projekte do isteka roka u lipnju 2026.

Neimenovani dužnosnik je rekao da Rim planira predstaviti revidirani plan EU-u do kraja lipnja, nakon što je zbog prigovora iz Bruxellesa već odbacio 148,5 milijuna eura vrijedne projekte stadiona u Firenci i Veneciji.

Jedinstvene ideje
Aktualni plan uključuje 25 milijardi eura ulaganja u željeznice, 15 milijardi eura za nove zdravstvene klinike i drugu medicinsku infrastrukturu, 4,3 milijarde eura u zamjenu trošnih vodovodnih cijevi i razvoj kapaciteta za skladištenje vode, te dodatne milijarde za izgradnju vrtića, modernizaciju škola i pomlađivanje urbanih područja.

Velik dio novca usmjerava se talijanskim općinama od kojih neke imaju jedinstvene ideje kako ga potrošiti u ime urbane obnove i društvene uključenosti. U Folignu, gradiću u središnjoj Italiji s 55.000 stanovnika, gradonačelnik Stefano Zuccarini planira upotrijebiti milijun eura za izgradnju nove zdravstvene ustanove na solarnu energiju za pse i mačke lutalice.

“Osigurat ćemo zdravlje i mnogo višu kvalitetu života za životinje. Želimo dobro postupati s našim životinjama, osigurati im pristojan život i odgovarajuću skrb”, rekao je Zuccarini, čija je izborna kampanja 2019. uključivala obećanja o dobrobiti i zaštiti životinja.

Sicilijanski grad Marsala želi potrošiti 800.000 eura za dovršetak konjskog trkališta započetog prije 30 godina. Macerata u središnjoj Italiji razmišljala je o izgradnji umjetne skijaške staze, iako se nalazi na tek 315 metara nadmorske visine, no odustala od ideje nakon lokalnog negodovanja.

Cavriglia u Toskani predvidjela je četiri milijuna eura za obnovu lokalnog golf terena. Mala sela, među kojima ona s tek nekoliko stotina stanovnika, također će dobiti sredstva za lokalne inicijative.

Stvarni rizik
Grad Panettieri na jugu planira 125.000 eura za nove božićne jaslice, dok bi sjeverno planinsko selo Exilles, s 242 stanovnika, trebalo dobiti 200.000 eura za obnovu muzeja rakije. Talijanski dio europskog mehanizma bespovratnih sredstava i zajmova trebao bi se koristiti za jačanje infrastrukture, smanjenje socijalne nejednakosti i podizanje dugoročnog rasta zemlje kako bi neku novu krizu dočekala otpornija.

Isto vrijedi za sve ostale članice bloka 27. Raffaele Fitto, ministar koji nadgelda program, upozorio je da će Italija teško moći iskoristiti sva dodijeljena sredstva. Rekao je da će zemlja izgledno promašiti cilj da do 30. lipnja okonča četiri milijarde eura vrijedan natječaj za nove ustanove za brigu o djeci.

Talijanski Revizorski sud, koji neovisno prati provedbu plana, također je prošlog tjedna upozorio da zemlja zaostaje u ključnim ciljevima za taj rok, uključujući uvođenje stanica za punjenje električnih vozila, povećavajući “stvarni rizik” da Italija izgubi na dio novca na raspolaganju.

“Danas je jasno da plan treba revidirati. Potrebno je odmah razumjeti koji se od ovih projekata mogu poboljšati, a koji se neće ostvariti”, rekao je Fitto talijanskom Senatu prošlog mjeseca.

S labirintskom birokracijom i slabim administrativnim kapacitetima, Italija se dugo bori s korištenjem novca iz Bruxellesa, potrošivši tek 34 posto od 126 milijardi eura iz kohezijskih fondova dostupnih od 2014. do 2020.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nakon što pročitate ovakve članke, svako sa samo 2 grama sivila vidi da EU nezaustavljivo srlja u propast. Potrošiti čak 200 milijardi eura na ovakve bezvezne projekte, jasno govori da je propast na vidiku. Najbolja je u stvari investicija talijanske vlade s <span style=”background-color: #ffffff;”>200.000 eura za obnovu muzeja rakije.</span><span style=”background-color: #ffffff;”> Slično smo i mi europskim novcem napravili muzej bećaraca. Dok Kina ulaže u AI i najnovije prozvode, konkurentnost i nova radna mjesta, EU pokazuje svakim danom da postaje muzej, da li rakije ili bećaraca, potpuno je nebitno. </span>

New Report

Close