Putin od državnih kompanija traži još 1,5 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 21. travanj 2016. u 15:30
Ruski predsjednik Vladimir Putin računa na isplatu iz osam kompanija, među kojima je i Gazprom/REUTERS

Prihod od viših dividendi kompanija trebao bi pomoći vladi u krpanju proračunske rupe i izbjegavanju daljnjih rezova.

Ruska vlada naložila je kompanijama u državnom vlasništvu da najmanje polovicu lanjske dobiti isplate dioničarima kroz dividendu što se tumači kao još jedan pokušaj krpanja proračunske rupe. Premijer Dmitrij Medvedev potpisao je uredbu o podignutoj razini dividende početkom tjedna, a procjenjuje se da bi to moglo donijeti dodatnih 1,5 milijardi dolara u kremaljsku riznicu. Uredba se odnosi na osam kompanija, među kojima je i plinski div Gazprom. 

Dodatni teret
U pojedinim slučajevima to će zahtijevati podizanje ranije planiranog iznosa dividende. Tako je Gazpromov odbor već odlučio da dividenda iznosi 7,4 rublje po dionici što je, ugrubo, tek polovica potrebnog iznosa po novom zahtjevu države. Državna odluka ide na ruku i malim dioničarima, pa je dionica Gazproma  u utorak ojačala gotovo sedam posto. Međutim, ruski financijski analitičari tumače kako je država ostavila kompanijama prostor da izbjegnu isplatu veće dividende. Naime, u "olakotne okolnosti" ubrajaju se procjene o dobiti u sljedeće tri godine, investicijski planovi te mogućnost novog zaduživanja.

Važan svaki novčić
S druge pak strane, ekonomiste ne čudi što država pokušava naći svaki dodatni novčić. "U sadašnjoj situaciji, svaka se rublja računa i razumljivo je što vlada pokušava mobilizirati sve resurse kako bi ojačala prihode i izbjegla još dublje rezove", kaže za Financial Times glavni ekonomist brokerske kuće BCS, Vladimir Tihomirov. Kremlj je već predstavio planove o 10-postotnom rezanju proračunskih troškova kako bi se održao manjak proračuna od tri posto. Naime, proračun je rađen na predviđanju da će cijena nafte iznositi prosječnih 50 dolara po barelu. Pad cijene nafte oštro je srezao proračunske prihode, pa su u ožujku prihodi od nafte sudjelovali s tek 29 posto u proračunu, nasuprot 43 posto godinu ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close