Proizvođači popularnog soka razmatraju korištenje drugog voća. ‘Nikad nismo vidjeli nešto slično’

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2024. u 10:19
FOTO: Pixabay

Proizvođači soka od naranče razmatraju da se okrenu nekom drugom voću u proizvodnji, kao što su mandarine, zbog toga što su veleprodajne cijene naranče sve više zbog loše berbe ovog voća u Brazilu.

Cijene soka od naranče su na američkom tržištu dostigle 4,95 dolara, što je novi maksimum. Ovo se dogodilo nakon što su brazilski glavni uzgajivači ranije ovog tjedna kazali da očekuju da će berba biti manja za 24 posto u odnosu na prošlu godinu. Prije toga su pretpostavljali da će smanjenje berbe iznositi 15 posto.

Drveće naranče u Brazilu je pogođeno ozelenjavanjem citrusa, što je neizlječiva bolesti koja se pojavila poslije toplinskog udara i suše iz druge polovine prošle godine koja je bila ključna za cvjetanje.

Očekivani loš urod u Brazilu, iz kojeg se izvozi 70 posto naranče namijenjene za proizvodnju soka, bit će treći loš globalni urod zaredom. Kao i Brazil, i Floridu u SAD-u je pogodila serija uragana i ozelenjavanje citrusa koje šire insekti koji sisaju sok iz voćke.

Niz loših berbi utječe na sposobnost proizvođača da prebrode trenutne poteškoće u proizvodnji soka od naranče. To se prvenstveno odnosi na mogućnost miješanja novog uroda sa smrznutim sokom čiji je vijek trajanja obično dvije godine.

“Ovo je krizna situacija. Nikada nismo vidjeli ništa slično, čak ni za vrijeme velikih mrazova i velikih uragana”, izjavio je za Financial Times predsjednik Međunarodne asocijacije za sokove od voća i povrća (IFU) Kees Cools.

Iz IFU-a su naveli da razmatraju da zatraže od Ujedinjenih naroda da preispita postojeće propise o hrani kako bi sok od naranče mogao sadržavati i druge citruse, kao i da se propisi promijene u samim državama.

Viši analitičar za tržište pića u nizozemskoj financijskoj kompaniji Rabobank Franocis Sonneville je ukazao da je potražnja za sokom od naranče smanjena za petinu u odnosu na prošlu godinu. Kao razlog za to je istakao poskupljenje ovog napitka i promjene potrošačkih navika.

“Globalna industrija soka od naranče je u krizi. Industrija u Floridi je skoro nestala, a brazilski uzgajivači su pogođeni biljnim bolestima, rastućim troškovima i nepovoljnim uvjetima uzgoja, ostavljajući globalne zalihe soka od naranče na najnižem nivou u posljednjih nekoliko desetljeća”, naglasio je Sonneville.

Smatra da će proizvođači morati proizvoditi sok niže kvalitete, praviti sokove miješane s drugim voćem, kao što su jabuke, mango ili grožđe, ili će morati povećati cijene soka od naranče. Ne misli da se naranče mogu zamijeniti mandarinama jer bi to značilo nove troškove u transportu do prerađivača.

Prema riječima Sonnevillea, problemi će se nastaviti jer je potrebno puno vremena za nove zasade naranče. Poljoprivrednici u međuvremenu razmatraju druge opcije zbog smanjenja potražnje, piše list Guardian, a prenosi Klix.

Komentirajte prvi

New Report

Close