Proizvođač Vilede kupio slovenski Filc

Autor: Poslovni dnevnik , 28. studeni 2019. u 22:00
Filc proizvodi izolaciju za građevinarstvo, automobilsku industriju i industriju bijele tehnike/SHUTTERSTOCK

Vlasnik slovenske tvornice, vrijedne oko 124 mil. eura, bila je tvrtka Nelinta, koju su osnovali Filcovi menadžeri.

Web stranica njemačke grupe Freudenberg objavila je da su kupili sto posto dionica tekstilne tvornice Filc iz Škofje Loke. Freudenberg Group najveći je proizvođač netkanog tekstila na svijetu, koji je lani ostvario prihod od 9,4 milijarde dolara. Transakciju još mora odobriti slovenski Ured za zaštitu konkurentnosti. 

Zapošljavaju 49.000 osoba
Prema informacijama Financa, Freudenbergovi proizvodi nisu konkurentni onima koji izlaze iz Filca, a riječ je o netkanim tekstilnim proizvodima za izolaciju u građevinarstvu, automobilskoj industriji i industriji bijele tehnike. Freudenberg Grupa je u obiteljskom vlasništvu 170 godina, a sada vlasništvo dijeli više od 300 članova obitelji, ali nitko od njih pojedinačno nema više od dva posto udjela.

Vlasnik Filca bila je tvrtka Nelinta, koju su osnovala četvorica Filcovih menadžera: Alex Luckmann, Barbara Vrčkovnik Čepin, Jurij Cof i Franc Hribar. Posljednjih godina vlasnici su se manje ili više povukli s upravljačkih pozicija, a riječ je o vrlo bogatim osobama.  Na posljednjoj ljestvici najbogatijih Slovenaca analitičari Managera ocijenili su udjele svakog od četiri vlasnika na 31,1 milijuna eura, što znači da su vrijednost Filca procijenili na 124,4 milijuna eura. 

Prošle godini Filc je ostvario 88,6 milijuna eura prihoda i 13 milijuna eura neto dobiti. Tvrtka ima proizvodnju u Škofjoj Loki, Mengešu i Lendavi. Zapošljavaju oko 360 radnika, a dodana vrijednost po zaposlenom lani je dosegla gotovo 90 tisuća eura. Najpoznatiji Freudenbergov proizvod su krpe za čišćenje Vileda, ali rade i za automobilsku i druge industrije. Viledu su plasirali na tržište 1948. kada je otkriveno da njihovi čistači vole koristiti upravo takav otpad iz pokusne tvornice tkanina.

Naziv krpe za čišćenje potječe od njemačkog izraza "wie Leder" što znači "poput kože". Godine 2002. Freudenberg Group zatvorio je svoj posljednji pogon kože u Njemačkoj. Njihova web stranica kaže da je svaki njemački automobil opremljen proizvodom iz tvornica Freudenberg, a sve velike zračne luke diljem svijeta imaju njihovu podnu oblogu. Grupa je podijeljena u 16 odjeljenja, posluje u 60 zemalja i zapošljava 49 tisuća osoba.

Širit će Filcove proizvode
Njemačke vlasnike posebno zanimaju Filcove mogućnosti u površinskoj obradi i laminiranju. Ta tehnološka rješenja žele prodati kupcima u drugim segmentima i proširiti ih na građevinsko i automobilsko tržište, rekao je u priopćenju za javnost Frank Heislitz, izvršni direktor Freudenberg Performance Materialsa. U Filcu promjenu vlasništva ne komentiraju. Anže Manfred, izvršni direktor Filca, rekao je samo da "uključenost u globalno poslovanje nudi Filcu mogućnosti za širenje poslovanja na regionalnoj i globalnoj razini". 

Komentirajte prvi

New Report

Close