Postane li predsjednik, Trump priprema dramatičan korak

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2024. u 07:05
Foto: Reuters

Plan je presložiti institucije da njima vladaju lojalni konzervativci.

Neki od saveznika Donalda Trumpa sastavljaju prijedloge za smanjenje neovisnosti Ministarstva pravosuđa i pretvaranje FBI-ja u alate za konzervativne ciljeve ako on osvoji predsjedničke izbore u studenom, objavio je Reuters.

Bude li uspješno, preslagivanje pravosuđa moglo bi predstavljati jedno od najdalekosežnijih posljedica Trumpovog drugog ulaska u Bijelu kuću s obzirom na ulogu Ministarstva pravosuđa u zaštiti demokratskih institucija i vladavine prava. Bio bi to i dramatičan odmak od misije institucije koja navodi “neovisnost i nepristranost” kao temeljne vrijednosti.

Pravosuđe je protiv Trumpa je podiglo desetke kaznenih prijava, a on je u predizbornoj kampanji obećao resorno ministarstvo revidirati pobijedi li na predsjedničkim izborima 5. studenoga, ali i najavio da će ga koristiti za gonjenje vlastitih protivnika, uključujući demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Prema devet izvora s kojima je razgovarao Reuters, plan ima dva koraka. U prvom podrazumijeva preplaviti Ministarstvo pravosuđa nepokolebljivim konzervativcima koji vjerojatno neće reći “ne” kontroverznim naredbama Bijele kuće. U drugom bi se ministarstvo restrukturiralo da ključne odluke budu koncentrirane u rukama lojalnih, a ne karijernih birokrata.

Deseci kaznenih prijava

Pravosuđe je protiv Trumpa je podiglo desetke kaznenih prijava, a on najavio da će ga koristiti za gonjenje političkih protivnika.

Očistiti i reformirati
FBI, koji mnogi republikanci smatraju pristranim, dobio bi nova ograničenja ovlasti, a mnoge bi njegove odgovornosti bile prebačene na druge agencije za provođenje zakona, otkrivaju izvori.

“Trump smatra da DoJ (Ministarstvo pravosuđa) ima institucionalnih problema”, rekao je Steve Bannon, istaknuti Trumpov saveznik kojeg je Ministarstvo pravosuđa kazneno gonilo i osudilo za nepoštivanje Kongresa.

“Ne radi se samo o osoblju: trebate očistiti Ministarstvo pravosuđa, ali ga morate i reformirati”. Preslagivanje bi omogućilo Trumpovoj administraciji da slijedi konzervativne političke inicijative kao što je ukidanje programa zapošljavanja namijenjenih poticanju raznolikosti na radnom mjestu i ukidanje federalnog nadzora policijskih odjela optuženih za rasizam.

Budući da Trump drži vodstvo u većini ‘swing’ saveznih država koje će vjerojatno odlučiti na izborima u studenom, savjetnici bivšeg predsjednika možda imaju priliku provesti svoje ideje u praksi, piše Reuters. Trumpova obećanja da će presložiti Ministarstvo pravosuđa su poznata, ali se manje pozornosti pridaje konkretnim mjerama koje njegovi saveznici i savjetnici zagovaraju.

Dva istaknuta Trumpova saveznika rekli su Reutersu da podržavaju eliminaciju glavnog savjetnika FBI-a, ureda koji je razbjesnio republikance tijekom Trumpova mandata 2017. do 2021. zbog njegove uloge u pokretanju istrage o kontaktima između njegove kampanje 2016. i ruskih dužnosnika.

5.

studenog održat će se predsjednički izbori u SAD-u

Nestranačka pravda
Glavni savjetnik pruža pravne savjete zaposlenicima FBI-a u vezi s istragama koje su u tijeku i drugim pitanjima. Njegovo zatvaranje bi prisililo ured da prima pravne smjernice od ljudi bližih Trumpovom državnom odvjetniku u lancu zapovijedanja te ograničilo FBI-jevu sposobnost da provodi istrage bez bliskog političkog nadzora.

Glasnogovornik Bidenove kampanje Ammar Mousa rekao je u izjavi da Trump i njegovi saveznici “stavljaju Trumpovu vlastitu osvetu i odmazdu ispred onoga što je najbolje za Ameriku”. FBI nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Trumpovi saveznici tvrde da bi kao šef izvršne vlasti predsjednik trebao imati široke ovlasti da zapovijeda i nadzire Ministarstvo pravosuđa kako smatra prikladnim. Većina demokrata, pa čak i neki republikanci odbacuju to stajalište. Kažu da Ministarstvo pravosuđa zahtijeva neuobičajenu količinu neovisnosti jer je odgovorno za provođenje pravde na nestranački način.

Ponekad taj mandat uključuje istragu predsjednikovih bliskih političkih saveznika. “Uvijek postoje sporovi oko izvršenja… To je standardna politika”, rekla je Kristy Parker, bivša savezna tužiteljica koja sada radi u Protect Democracy, neprofitnoj organizaciji za pravnu zaštitu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close