Poljski poljoprivrednici opet marširaju protiv zelenog plana EU

Autor: Poslovni dnevnik , 14. svibanj 2024. u 20:02
Poljoprivrednici se protive propisima protiv klimatskih promjena za koje tvrde da ih guraju prema bankrotu/Reuters

Poljoprivrednici u Poljskoj i drugdje u Europi proteklih mjeseci prosvjeduju protiv jeftinog uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine.

Tisuće prosvjednika marširalo je ulicama poljske prijestolnice kako bi iskazali protivljenje propisima Europske unije protiv klimatskih promjena za koje tvrde da ih guraju prema bankrotu.

Poljoprivrednicima su se u Varšavi pridružili i drugi ogranci sindikata Solidarnost, organizatora prosvjeda. Poljoprivrednici u Poljskoj i drugdje u Europi proteklih mjeseci prosvjeduju protiv jeftinog uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine te restriktivnih mjera iz europskog Zelenog plana uvedenih zbog klimatskih promjena.

Prosvjednici s poljskim zastavama i sindikalnim natpisima, mnogi od njih u žutim prslucima, nosili su slogane poput “Dolje sa Zelenim planom, dolje s Europskom unijom” ili “Zeleni otrov”. “To je dobro samo za baciti u smeće”, rekao je umirovljeni poljoprivrednik Wieslaw Czerwinski iz središnje Poljske o Zelenom planu. “Povećava troškove proizvodnje i svakodnevne troškove poput grijanja i energetike”.

Prosvjednicima su se pridružili političari prošle vlade nacionalističke stranke Pravo i pravda. Oni optužuju premijera Donalda Tuska da popušta pred Bruxellesom nauštrb poljskog naroda. Tuskova proeuropska vlada odbacuje te optužbe i tvrdi da su njihovi prethodnici ugrozili odnose Poljske sa zapadnim saveznicima, istovremeno zanemarivši poljoprivredni sektor.

Poljoprivrednici su već dobili ustupke EU-a i poljske vlade koja je najavila da će platiti gotovo 500 milijuna eura subvencija kako bi nadoknadila niske cijene žitarica. Poljoprivrednici smatraju da to nije dovoljno. Prošlog mjeseca oni su odlučili deblokirati granični prijelaz s Ukrajinom, dovršivši time nekoliko mjeseci dugu blokadu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close