Poljska započela popravak ‘pohabanog’ naftovoda

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2022. u 22:00
Prva istraga ne govori u prilog upletenosti treće strane u kvar na naftovodu prema Njemačkoj/Reuters

PERN je kasno u srijedu rekao da je pronašao pukotinu i da prva istraga ne govori u prilog upletenosti treće strane.

Počeo je popravak cjevovoda kojim se ruska nafta doprema Njemačkoj i zasad nema pokazatelja da je istjecanje, uočeno ovaj tjedan, izazvano sabotažom, rekao je poljski dužnosnik za energetsku sigurnost u četvrtak.

Istjecanje uočeno na glavnom vodu kojim se doprema nafta Njemačkoj, a koji je operator PERN uočio u utorak navečer, dogodio se u vrijeme kada je Europa snažno zabrinuta za energetsku sigurnost kao posljedicu ruske invazije na Ukrajinu.

“Sve ukazuje na prirodne uzroke, na habanje materijala, naravno da će se dobro pregledati segment na kojem je uočeno pucanje. U ovom trenutku nemamo informacije koje bi upućivale na sabotažu”, rekao je Mateusz Berger, državni tajnik zadužen za stratešku energetsku infrastrukturu.

U telefonskom intervjuu Berger je rekao da je istjecanje izazvano “relativno velikom” pukotinom na naftovodu. Rekao je da su popravci već počeli, ali nije želio iznositi pojedinosti.

PERN je kasno u srijedu rekao da je pronašao pukotinu i da prva istraga ne govori u prilog upletenosti treće strane. Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u srijedu za javni radio da je prerano nagađati o tome je li riječ o slučajnom kvaru ili sabotaži.

Komentirajte prvi

New Report

Close