Pokrenut projekt prikupljanja i recikliranja jednokratnih e-cigareta u Hrvatskoj

Autor: PD VL native tim , 19. lipanj 2024. u 22:00
PMI, vodeća međunarodna duhanska tvrtka/RETO CORTESI PHOTOGRAPHY

Unatoč činjenici da se većina komponenti vape uređaja može reciklirati, jednokratne e-cigarete još uvijek najčešće završavaju gdje ne bi smjele – u miješanom komunalnom otpadu. Kako u Hrvatskoj pravilno postupiti znaju u Philip Morrisu, gdje su pokrenuli program cirkularnosti, a doprinos ekologiji ide i korak dalje, pa će od kraja 2025. svi njihovi bezdimni elektronički uređaji imati i certifikat eko dizajna.

Budućnost bez dima, ali i bez štetnog utjecaja na ekologiju, glavni su ciljevi tvrtke Philip Morris International, vodeće međunarodne duhanske tvrtke, koja je od 2008. godine u razvoj bezdimnih proizvoda uložila 12,5 milijardi dolara.

Osim na javno zdravlje, u PMI-u fokusirani su i na utjecaj bezdimnih proizvoda na okoliš, pa je Philip Morris Zagreb u Hrvatskoj nedavno pokrenuo Kružni program prikupljanja njihovih iskorištenih jednokratnih e-cigareta. Naime, cilj ovog programa je osigurati da se iskorištene jednokratne e-cigarete rastave na komponente i recikliraju.

Gospodarenje EE otpadom

Ovaj program u Hrvatskoj, Philip Morris Zagreb provodi u suradnji s tvrtkom Spectra Media, čija je osnovna djelatnost gospodarenje električnim i elektroničkim otpadom. S obzirom da je e-cigareta, odnosno vape uređaj, EE otpad, isti se ne bi smio bacati u miješani komunalni otpad, čega građani uglavnom nisu svjesni. Stoga je i informiranje korisnika te poticanje na odgovornije postupanje s otpadom jedan od ciljeva ovog Kružnog programa.

Suočavanje s okolišnim izazovima

S naglaskom na ekološki dizajn i cirkularnost, naš cilj je pružiti bolje alternative cigaretama, na način koji je održiviji za planet, kaže Darija Jurica Vuković.

“Svjesni smo okolišnih izazova povezanih s bezdimnim proizvodima, uključujui potrebu za pravilnim postupanjem s otpadom od tih proizvoda. S naglaskom na ekološki dizajn i cirkularnost, naš cilj je pružiti punoljetnim pušačima bolje alternative cigaretama, dok istovremeno činimo to na način koji je održiviji za planet”, kaže Darija Jurica Vuković, rukovoditeljica korporativnih poslova tvrtke Philip Morris Zagreb.

U ovom trenutku, jednokratne vape uređaje Philip Morrisa moguće je donijeti za recikliranje na odabrana prodajno-servisna mjesta, kojih ima diljem Hrvatske. No, kako kažu u Philip Morris Zagreb, u planu je proširiti dostupnost i na druge partnere. Jer, zašto baciti kad se može reciklirati i smanjiti negativni utjecaj na okoliš.

Treba poraditi i na osvještavanju samih korisnika, jer pretpostavka je da većina korisnika ne zna da se njihov vape uređaj može reciklirati. U prilog ne idu ni potrošačke navike – lakše je baciti u prvo smeće i riješiti se otpada, ne razmišljajući da se tako dugoročno samo produbljuje ekološka kriza. Srećom, u javnosti se, ipak, sve češće priča o važnosti pravilnog postupanja s električnim i elektroničkim otpadom, u koji, osim e-cigareta, spadaju i veliki i mali kućanski uređaji, informatička i telekomunikacijska oprema, rasvjeta…

12,5

milijardi dolara PMI je uložio u razvoj bezdimnih proizvoda od 2008. do danas

Mnogi ljudi već su usvojili naviku odnositi tu vrstu otpada na reciklažno dvorište ili, ako je masa otpada veća od 30 kilograma, putem mrežne stranice EE otpad kontaktirati sakupljača, koji je obvezan unutar 20 dana i bez naknade preuzeti električni i elektronički otpad. Kada bi samo dio korisnika postao svjestan da e-cigaretama nije mjesto u običnom smeću, a još manje u prirodi, bili bismo bliže cilju – odgovornom postupanju s otpadom.

Osim cirkularnosti, cilj PMI-ja je da svi novi bezdimni elektronički uređaji koji će biti predstavljeni na tržištu od kraja 2025. imaju certifikat eko dizajna. Što to konkretno znači? Eko dizajn obuhvaća svaki aspekt životnog ciklusa proizvoda, od odabira materijala i nabave do proizvodnje, distribucije, upotrebe i upravljanja na kraju životnog vijeka.

Svaka nova generacija proizvoda stoga ima za cilj poboljšati iskustvo potrošača i performanse uređaja, uključujući njegovu izdržljivost i trajnost. Također, vodi se računa o uštedi energije, smanjenju potrošnje prirodnih resursa, produljenje životnog vijeka proizvoda obzirom na dostupne materijale, elektroniku i mehaničke komponente.

Reciklabilna ambalaža

Nadalje, u ambalaži se teži upotrebi primarno obnovljivih i reciklabilnih materijala. Tako je plastična folija oko pakiranja jednokratnih bezdimnih proizvoda i sekundarno kartonsko pakiranje već dizajnirano za recikliranje. Smanjujući materijal za pakiranje, veličinu, volumen i težinu, tvrtka dodatno smanjuje ugljični otisak.

Inače, Philip Morris International (PMI) nedavno je objavio i godišnje Integrirano izvješće o održivosti za 2023. koje pruža uvid u okolišne, društvene i upravljačke (ESG) utjecaje kompanije u protekloj godini, kao i napredak prema ostvarenju cilja kompanije – budućnosti bez duhanskog dima.

* Sadržaj omogućio Philip Morris

Komentirajte prvi

New Report

Close