Poboljšana prognoza rasta ruske ekonomije u 2021. i 2022.

Autor: Poslovni dnevnik , 31. ožujak 2021. u 22:00
Svjetska banka predviđa da će BDP Rusije ove godine porasti 2,9 posto, a iduće 3,2 posto/REUTERS

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) porast će ove godine za 2,9 posto, a iduće za 3,2 posto, procjenjuje SB.

Svjetska banka (SB) povisila je procjene rasta ruskog gospodarstva u 2021. i 2022. godini, predviđajući jačanje povjerenja kompanija i potrošača, iako će oporavak ovisiti o uspješnom suzbijanju pandemije novog koronavirusa.

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) porast će ove godine za 2,9 posto, a iduće za 3,2 posto, procjenjuje SB u izvješću objavljenom u srijedu. U prosincu su prognozirali rast od 2,6 odnosno tri posto.

U 2020. godini rusko je gospodarstvo zbog pandemije novog koronavirusa palo 3,1 posto, najsnažnije u 11 godina, no blaže no što su predviđali Svjetska banka i drugi ekonomisti.

“Uz pretpostavku da Rusiju neće zahvatiti treći val koronavirusne zaraze, povjerenje potrošača i kompanija trebalo bi ojačati, čime bi se utro put postupnom gospodarskom oporavku”, procjenjuju u SB-u.

“Oporavak će u bliskoj budućnosti ovisiti o suzbijanju pandemije, a dugoročni gospodarski izgledi ovisit će o poticanju potencijalnog rasta”, naglasila je Svjetska banka.

Vlada bi potencijalni rast mogla potaknuti diversifikacijom gospodarstva, smanjenim utjecajem države na gospodarstvo, jamčenjem istih uvjeta za sve aktere u privatnom sektoru, poboljšanim upravljanjem i korištenjem prednosti koje se otvaraju promjenama globalnih lanaca vrijednosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close